Три седмици след като неформално стана ясно, че Boeing 737 MAX ще получи разрешение за връщане в небето до края на годината, Американската федерална агенция за авиация също е на финалната права от прегледа на промените, въведени от производителя, и се очаква да завърши процеса в "следващите дни", каза директорът ѝ Стив Диксън пред Reuters.

Трима източници на изданието са посочили, че одобрението на агенцията ще бъде дадено още до 18 ноември. Първо обаче институцията трябва да се убеди, че компанията е адресирала проблемите в дизайна, довели до две тежки катастрофи на модела и стотици жертви. От Boeing не са коментирали казуса.

Светлина в тунела за Boeing 737 MAX: В Европа му позволяват да лети

Светлина в тунела за Boeing 737 MAX: В Европа му позволяват да лети

Разрешението обаче може да се обжалва

Разрешаването на полетите със 737 MAX ще е значима стъпка по все още трудния път за възстановяване на Boeing, която преминава през най-дълбоката криза в историята си, като проблемите за нея започнаха още през миналата година, когато моделът беше приземен по целия свят.

"Както съм казвал нееднократно преди, агенцията ще отдели необходимото време, за да прегледа щателно работата на компанията", каза Диксън. "Въпреки че сме близо до финалната права, ще вдигна заповедта за заземяване само след като нашите експерти по безопасност се уверят, че самолетът отговаря на стандартите за сертифициране."

Когато зелената светлина бъде дадена от регулатора, авиокомпаниите трябва да извършат софтуерни актуализации и преобучаване на пилотите - процес, който ще отнеме поне 30 дни, преди самолетите да могат да се върнат в небето.

Southwest Airlines, която е най-големият оператор на 737 MAX в света, заяви, че ще са ѝ нужни няколко месеца, за да спази изискванията на авиационната агенция и че планира самолетите ѝ да се вънрат в небето едва от второто тримесечие на 2021 г.