След като първоначалната цел на Beoing беше проблемният модел 737 MAX да получи одобрение за връщане в операция от американския регулатор през този месец, от компанията са оповестили, че този таргет се отлага за догодина, предаде Reuters. Това е станало ясно, след като главният изпълнителен директор на гиганта Денис Мюленбург се е срещнал с представители на администрацията.

Федералната авиационна администрация беше изслушана от Конгреса в средата на тази седмица и много от конгресмените настояваха тя да започне да следва по-твърда линия по казуса със 737 MAX след двата инцидента с този самолет, които доведоха до смъртта на 346 души в Индонезия и Етиопия.

Скоро проблемите на Boeing ще станат видими и на "Уолстрийт"

Скоро проблемите на Boeing ще станат видими и на "Уолстрийт"

Дали "Уолстрийт" загуби част от търпението си? Със сигурност, казва експерт

От регулаторния орган посочиха, че нямат да дадат одобрението си за връщането на 737 MAX в полет преди Нова година. В момента все още тече разследване на завода в Рентън, Вашингтон, в който се произвежда този модел. Освен това от Boeing трябва да покрият почти 12 различни изисквания, преди летателните апарати да бъдат върнати в полет. Вероятно ще отнеме още три или четири месеца, преди това да се случи.

Към миналия месец от Boeing се надяваха 737 MAX да получи разрешение за летене до края на настоящата година. Ако то се забави, гигантът може да бъде принуден да намали производството на модела наполовина, което ще се отрази на цялата глобална верига на доставки.

Директорът на Boeing няма да получи значителна част от възнаграждението си за 2019 година

Директорът на Boeing няма да получи значителна част от възнаграждението си за 2019 година

След критика от политици

Главният изпълнителен директор на собственика на най-много бройки от самолета Southwest Airlines Гари Кели посочи, че е "притеснен" за производството на Boeing. Очакваше се компанията да разполага със 75 самолета 737 MAX до края на годината, което засега не се случва. Както и другите авиопревозвачи, Southwest Airlines отложи много полети с модела.

От American Airlines посочиха, че очакват самолетът да полети отново едва в началото на април. Комапнията по-рано отложи 140 полета със 737 MAX до началото на март, но, изглежда, този времеви хоризонт няма да бъде посрещнат.