Европейският авиационен концерн Airbus SE и неговият американски конкурент Boeing Co. през в 2018 година не успяха да доставят на клиентите си запланираното количество самолети, въпреки рекордното производство.

От Boeing съобщиха, че през миналата година са завършили и предали на клиентите 806 въздушни лайнера. Това е рекордна бройка за компанията, но тя имаше намерение да достави между 810 и 815 самолета. По този начин за първи път от 2011 г. прогнозите на Boeing не се оправдаха.

Причина за по-слабия от планирания резултат стана недостига на фюзелажи, двигатели и други части, забавяйки монтажа на самолетите от лятото до края на годината, отбелязва Dow Jones.

По данни на Airbus доставките на концерна през миналата година също са достигнали исторически максимална бройка - 800 лайнера. Това обаче съвпада с долната граница с влошената през октомври прогноза на компанията. Намалените очаквания бяха обусловени с проблеми в доставката на компоненти, както и с вътрешни производствени забавяния.

Общо двата водещи световни производители на самолети през 2018 г. са доставили на совите клиенти 1608 машини в сравнение с 1481 въздушни лайнера година по-рано. За сравнение, през 2011 година това количество бе едва 1000 самолета.

Същественият ръст на самолетното производство се дължи основно на повишеното търсене от бурно развиващата се авиационна индустрия в страните от Азия.

Общо за миналата година Boeing и получил нови поръчки за 893 самолета. Очаква се аналогични данни да публикува и Airbus по-късно днес.

Двете компании имат намерение да засилват производството на най-търсените и продавани в момента тяснофюзелажни самолети. Boeing планира ежемесечно да монтира по 57 лайнери тип 737, а в същото време Airbus се готви да увеличи месечното завършване на самолети от гамата А320 от 52 до 60.