Производителят на мрежово оборудване Cisco се подготвя да освободи хиляди свои служители в рамките на преструктуриране на бизнеса си и поставяне на акцент върху областите с голям потенциал за растеж, съобщи "Ройтерс", като се позова на свои източници.

Все още не е ясен мащабът на готвените оптимизации, както и кои звена ще бъдат засегнати.

Първите информации за готвените промени се появиха в края на миналата седмица, като очакването е те да се потвърдят официално още през тази седмица. Cisco ще обявява финансови резултати на 14 февруари.

Какво стои зад последната вълна от съкращения в технологичните компании?

Какво стои зад последната вълна от съкращения в технологичните компании?

Компаниите, които обявиха орязване на работни места през януари

Това е пореден IT гигант, който драстично намалява екипа си. По данни на портала layoffs.fyi само от началото на 2024 г. 141 технологични компании са освободили 34 300 служители.

Защо?

По-рано Cisco ревизира надолу прогнозата за своите оборот и печалба, което според "Ройтерс" е знак за слабо търсене на мрежово оборудване. Компанията обясни това с намалели поръчки, тъй като "клиентите в момента насочват усилията си към инсталирането и имплементирането на продукти".

В същото време е факт и че през последните години Cisco се изправиха пред сериозни предизвикателства заради проблемите с доставките по време на пандемията и последвалия я ръст на инфлацията, заради който много от корпоративните клиенти рязко намалиха разходите си за дигитализация.

През 2022 г. компанията освободи 4000 души от общо близо 85 000 по целия свят.

От Давос: Предстоят съкращения, заради изкуствения интелект

От Давос: Предстоят съкращения, заради изкуствения интелект

Една четвърт от главните изпълнителни директори очакват AI да доведе до намаляване на броя на служителите им

Междувременно, Cisco започна да инвестира в разработката на софтуерни продукти и услуги, сред които - решения за киберсигурност.

"Съкращенията ще дойдат от областите, в които има застой. Това е фокусиране на Сиско върху талантите, от които се нуждаят, за да гарантират, че решенията с изкуствен интелект са на преден план за партньорите, независимо дали става въпрос за сигурност, управление на центрове за данни, облаци или автоматизация на мрежи. Те ще наемат служители в областите на растеж като сигурността и управляваните услуги", коментира пред CRN ръководител на отдел "Продажби" в един от водещите партньори на Cisco.

А у нас?

В България Cisco има присъствие от 1999 г., когато е открит нейният офис в София.

Според профила на компанията в dev.bg, работещите у нас са 100 души, от които 60 са на IT позиции.

Cisco планира огромно съкращение на работни места

Още един технологичен гигант планира огромно съкращение на работни места

След Amazon и Meta

Към момента не е ясно дали те ще бъдат засегнати от съкращенията.