От Google до eBay, множество технологични компании обявиха нови вълни от съкращения през първия месец от годината, след като повече от 260 000 работници загубиха работата си в индустрията през 2023-а.

Кои фирми съкращават служителите си?

Имаше редица съобщения за съкращения в Google, по този повод говорител коментира пред Euronews Next, че технологичният гигант "инвестира отговорно в най-големите приоритети на компанията и значителните възможности пред нея".

Припомняме, че миналият януари Google обяви орязването на 12 000 работни места, като съкращенията продължиха през цялата 2023 година.

Тази година "някои екипи продължават да правят този вид организационни промени, които включват елиминиране на някои роли в световен мащаб", посочи говорителят, без да уточнява точния брой на съкращенията.

Microsoft съкращава близо 2000 души

Microsoft съкращава близо 2000 души

Закритите работни места ще бъдат от подразделението за игри на компанията

Наскоро стана ясно, че гигантът в сферата на индустриалното оборудване и автомобилната индустрия Bosch ще закрие поне 1200 работни места в софтуерния си отдел до края на 2026 година. Това заяви говорител на компанията пред Reuters. Според информацията, предложените съкращения са планирани, но все още не са финализирани.

Хиляди служители на Xerox също ще бъдат освободени от компанията през следващите седмици, съобщи преди дни CNBC. Гигантът в сферата на офис решенията обяви 15% съкращения в рамките на реорганизация на всички нива.

В официалното съобщение се посочва, че преструктурирането ще "опрости" портфолиото на компанията в основния ѝ бизнес с печатните продукти, но освен това ще се засили фокуса върху IT и други дигитални услуги. Това е отразено и от промени в ръководството.

В четвъртък Microsoft обяви, че закрива 1900 работни места. Съкращенията са в подразделението за игри на компанията, става ясно от вътрешна бележка на технологичния гигант, цитирана от AP.

Съкращенията на работни места представляват намаление с около 8% на гейминг работната сила на Microsoft, която се състои от 22 000 души. Засегнатите са работили в екипи за Activision Blizzard, както и за Xbox и ZeniMax.

Riot Games - компанията разработчик на хитовата онлайн мултиплеър игра League of Legends, обяви, че съкращава цели 11% от служителите си, съобщава Quartz.

Изпълнителният директор Дилън Джадея обяви в позиция до екипа си, че целта е "да се концентрираме и да се насочим към устойчиво бъдеще". Тези думи на практика означават, че 530 души от Riot Games остават без работа.

Американската технологична компания IBM е поредният гигант, който планира съкращения на работни места, съобщава Bloomberg. От информацията в медиите става ясно, че става въпрос за около 3900 позиции.

През изминалата седмица онлайн платформата eBay обяви, че 1000 позиции, или приблизително 9% от служителите й на пълен работен ден, ще бъдат съкратени.

"Освен това планираме да намалим броя на договорите, които имаме в рамките на нашата алтернативна работна сила през следващите месеци", съобщи главният изпълнителен директор Джейми Яноне.

Междувременно Discord, платформата за незабавни съобщения, потвърди информацията, че е уволнила 17% от персонала в компанията или около 170 служители.

TikTok също съкрати няколко десетки служители в САЩ, Азия и Европа, но и откри 150 нови позиции, потвърдиха от компанията пред Euronews Next.

На този фон, притежаваната от Amazon услуга за стрийминг на живо на видеоигри Twitch обяви съкращения на 500 работни места по-рано през месеца.

Какво стои зад масовите съкращения?

Питър Капели, професор по мениджмънт в Wharton School на Университета на Пенсилвания в САЩ е на менение, че в големите технологични компании скорошните съкращения не са пряко свързани със състоянието на икономиката.

"Не мисля, че това има нещо общо с бизнес търсенето, съкращенията произтичат от недоволството на инвеститорите, че тези компании имат прекалено много персонал", каза той. И добави, че "компаниите съкращават, за да угодят на инвеститорската общност, която иска да види бързо свиване на разходите".

Компанията зад League of Legends съкращава стотици служители

Компанията зад една от най-популярните онлайн игри съкращава стотици служители

Тя ще се концентрира върху основния си бизнес

Джон Ван Ринен, професор и икономист в Лондонското училище по икономика, каза, че индустрията "е преминала през трудна година, главно поради прекомерното наемане на служители по време и след пандемията".

"Имаше огромен бум в търсенето на ИТ специалисти поради дистанционната работа, онлайн пазаруването и т.н. Част от това се обърна след пандемията в по-голяма степен, отколкото компаниите си представяха", добави той.

Според layoffs.fyi, стартираща компания, която следи съобщенията за съкращения на технологични компании, повече от 260 000 служители са били съкратени в индустрията миналата година.

Ван Рейнен не очаква съкращенията на работни места да бъдат толкова много през тази година за големите технологични компании.

"Големите технологични компании имат много високи оценки, така че това показва, че пазарите виждат силни бъдещи перспективи за растеж", каза още той.

Израелската SolarEdge се преструктурира и съкращава много служители

Една от най-големите в света компании за соларни панели се преструктурира и съкращава много служители

Пазарната капитализация на компанията спадна с 16,6% само за три месеца

Като цяло високият оборот в индустрията също показва, че тя е "все още силен пазар и дългосрочните перспективи остават добри".

Този месец е имало повече от 13 000 съкращения в технологичния сектор, според layoffs.fyi, но тази цифра е много по-ниска от почти 90 000 съкращения на работни места, обявени през януари миналата година.

Съкращенията обаче допринасят за "хаоса на работното място", според Стивън Макмъртри, председател на комуникациите на Съюза на работниците в Alphabet, който представлява базираните в САЩ служители на Google.

"За първи път в историята на компанията виждаме как съкращенията стават нещо обичайно в Google. Загубихме близо 15 000 колеги заради непрекъснати съкращения през последната година и единственият начин това да спре е, ако се организираме срещу тази практика", написа той в социалната платформа X миналата седмица.

Google съкращава стотици служители, основателите на Fitbit също напускат компанията

Google съкращава стотици служители, основателите на Fitbit също напускат компанията

Технологичният гигант Alphabet продължава да намалява разходите

"Истината е, че тези съкращения причиняват хаос на работното ни място, оставяйки ни с широко разпространено безпокойство кой екип ще бъде следващият, който ще изчезне за една нощ".