През следващата година град Нови Сад в Сърбия ще се сдобие с нова фабрика на германския производител на авточасти Continental, съобщиха от компанията. В развойния център и първата фабрика, открита преди година, Continental дава работа на хиляда души, а с изграждането на новото производство броят им трябва да се утрои.

Ръководството на сръбската фабрика очаква оттук да се диктуват световните тенденции в автомобилната индустрия

Във фабриката на Continental в Нови Сад на всеки 64 секунди излиза напълно сглобено арматурно табло. Частите се използват от почти всички най-големи световни производители в автомобилната индустрия, съобщава Радио Телевизия Сърбия.

"Досега сме произвели над 150 000 клъстера и сме ги изпратили на различни пазари в Европа, Азия и дори Америка. Ние произвеждаме от 1300 до 1500 броя дневно, в зависимост от нуждите на клиента", коментира пред местните медии шефът на производството в страната Александър Алексич.

Румънските компании, които се конкурират гиганти като Bosch и Continental в индустрията за микрочипове

Румънските компании, които се конкурират гиганти като Bosch и Continental в индустрията за микрочипове

Всички заедно ще получат €500 милиона, за да развият индустрията с чипове в страната

Фабриката ще бъде напълно автоматизирана, като много важни за производството ще са висококвалифицираните инженери. Генералният директор на Continental Automotive Serbia Саша Чоринга очаква, че от Центъра за изследвания и развитие към фабриката ще диктува тенденциите в автомобилната индустрия и то точно от Нови Сад.

"Ще увеличим броя на хората както в Центъра, така и във фабриката", допълва Чоринга.

Едуин ван дер Каа - изпълнителен директор на фабриката Continental Automotive Serbia, подчертава, че скоро ще започне производството на още по-модерни решения, създадени в Сърбия за премиум марки автомобили.

Втората фабрика ще отвори врати през септември и вече се планира нейното разширяване. В тези два завода до момента са инвестирани €140 милиона.

Основана преди 151 години, Continental е една от водещите технологични компании в света, в която работят над 190 000 души в 58 страни.

Continental отвори завод за 140 милиона евро в Сърбия

Един от най-големите производители на авточасти отвори завод за €140 милиона в Сърбия

Там ще бъдат наети около 500 души