От десет международни компании, сред които и две румънски, осем се класираха за програма на стойност €500 милиона, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост за развитие на микроелектронната индустрия в Румъния. С отпуснатите средства компаниите ще развиват индустрията с микрочипове в северната ни съседка, съобщи Ziarul Financiar.

Сред компаниите в списъка са Continental, която ще получи €101 милиона за научноизследователска и развойна дейност (R&D) и €40 милиона за инвестиции, необходими за постигане на първото индустриално приложение.

Bosch ще получи €36 милиона за научноизследователска и развойна дейност и €1,3 милиона за индустриални приложения.

В списъка е NXP Semiconductors Румъния с проект за научноизследователска и развойна дейност на стойност €86 милиона, включващ университетите в Букурещ, Клуж, Крайова и Брашов.

Daimler Truck вижда облекчение на кризата с чипове

Най-големият производител на камиони вижда облекчение на кризата с чипове

След месеци прекъсвания и недостиг на компоненти

Развитието на румънската индустрия за микрочипове зависи от участието на местните компании, университети и изследователски институти.

Сред румънските компании в списъка се нареждат Bluespace Technology, която кандидатства за €11 милиона, необходими за изграждането на фабрика за микрочипове в партньорство с Universitatea Dunarea de Jos в Галац.

Microelectronica - компания, която по време на комунистическия режим е участвала в нововъзникващата микроелектроника в страната (и демонтирана след това), кандидатства за разработване на проект с няколко изследователски института, работещи в клъстера по физика в Мъгуреле.

Skoda Auto ще произвежда високоволтови кабелни снопове в Румъния

Skoda премести част от производството си в съседна на България страна

Заради войната в Украйна