Производителят на луксозни автомобили Daimler намали за четвърти път прогнозата си за печалбата в рамките на последните 13 месеца. Германският гигант трябва да задели средства, за да покрие глобите от регулаторите заради завишените нива на вредни емисии и връщането на автомобили в сервиза заради проблемните въздушни възглавници на Takata.

Производителят на Mercedes-Benz е поредният, който тази седмица отправи предупреждение, което допринася за притесненията относно забавяне на икономиката, особено в Китай, която бе ударена от търговската война със Съединените американски щати.

Оперативна загуба през второто тримесечие

Daimler предупреди, че ще отчете оперативна загуба за второто тримесечие на 2019 г., а резултатите за цялата година ще бъдат "значително" по-ниски спрямо тези от 2018 г. По-рано компанията прогнозира, че те ще бъдат сходни.

Очаква се компанията да запише допълнителни €1,6 милиарда разходи, свързани с дизеловите автомобили. Провизиите заради проблемните въздушни възглавници на Takata се увеличава с още около €1 милиард.

Така Daimler предвижда загуба преди данъци и такси от €1,6 милиарда, в сравнение с €2,6 милиарда за същия период на миналата година.

Производителят обвини по-ниския от очаквания растеж на автомобилните пазари.

Това е второто предупреждение, откакто Ола Келениус застана начело и замени дългогодишния главен изпълнителен директор Дитер Цетше.

Акциите на компанията паднаха с 4,5 процента до 6-месечно дъно от €44,54, като по-късно възстановиха част от стойността си. За последните три месеца те са поевтинели с около 22 процента.

През май конкурентът от Германия BMW също отправи предупреждение, цитирайки по-високи от очакваните инвестиции, а Volkswagen предупреди, че маржът може да по-нисък от очаквания.

Продажбите на Mercedes-Benz намаляха със седем процента през първото тримесечие, частично и заради проблеми с производството на A-Class и GLE.