След провала на сливането с втората най-голяма банка в Германия, Deutsche Bank постави на масата радикален план за реорганизация. Финансовата институция ще съкрати 18 000 служители до 2022 г., като общият брой работещи за нея трябва да намалее до 74 000, пишат световните медии.

Най-голямата банка в Германия изчислява още, че разходите за реструктуриране ще бъдат €7,4 милиарда за период от три години.

Deutsche Bank тепърва трябва да уточни къде ще бъдат съкратените работни места. Но е сигурно, че банката ще свие значително инвестиционния си бизнес, за каквито планове се говореше отдавна. Финансовата институция напълно ще спре и покупката и продажба на акции - бизнес, който се извършва почти изцяло от Лондон и Ню Йорк.

"Днес обявихме най-фундаменталната трансформация на Deutsche Bank от десетилетия", каза главният изпълнителен директор Кристиян Суинг. "Това е рестарт за Deutsche Bank... в рефокусирането на банката около нашите клиенти, ние се връщаме при корените си и към това, което някога ни направи една от водещите банки в света", казва още той.

Очаква се банката да отчете и загуба от €2,8 милиарда през второто тримесечие, като частично тази сума се дължи и на разходи за реорганизацията.

За цялата година разходите по реструктурирането ще бъдат €5,1 милиарда, а през тази и следващата година няма да бъде изплащан дивидент - за първи път от 1993 г.

Deutsche Bank прогнозира, че до 2022 г. ще успее да спести €17 милиарда.

Реструктурирането следва провалените разговори за сливане с конкурентната Commerzbank през април. Берлин подкрепяше сделката, надявайки се да създаде национален шампион в банковата индустрия.

И двете банки обаче стигнаха до заключението, че сделката е твърде рискова, опасявайки се, че разходите по сливането ще надхвърлят ползите.

Deutsche Bank от години се опитва да се справи със западането на инвестиционната ѝ банка и направи няколко опита да съживи бизнеса. Последният план е най-амбициозният досега и вече предизвика оставката на един високопоставен мениджър - директора на инвестиционното банкиране Гарт Ричи.

Банката ще създаде и ново подразделение, което ще управлява активите на бизнеси, с които Deutsche Bank вече не иска да се занимава.