Най-голямата банка в Германия - Deutsche Bank, е поредната финансова институция, която ще сложи на пауза програмата си за съкращаване на служители. Това съобщиха от банката, след като подобни стъпки предприеха други гиганти, включително HSBC и Lloyds. Причината за това решение е разпространяването на коронавируса.

"За да избегнем допълнителен емоционален стрес в настоящата ситуация ние ще отложим действията за преструктуриране, които потенциално ще засегнат служители", се казва в официалното съобщение на финансовата институция, цитирано от Bloomberg. "Отлагането ще остане в сила докато не видим по-сериозно завръщане към стабилността около себе си", се допълва в него.

През миналото лято главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг обяви, че банката планира да освободи почти 18 000 служители в рамките на следващите три години като част от мащабния план за преструктуриране и връщане на финансовата институция към рентабилност след десетилетие на загуби. Засега в хода на тази програма са били освободени около 4000 души.

"Deutsche Bank се намира в трудна позиция", казва Еоин Мулани, който е анализатор в Berenberg. "Провеждането на преструктурирането по план в ситуацията с COVID-19 е изключително трудно", допълва тоя.

По-рано още банки като Credit Suisse и Morgan Stanley обявиха, че ще забавят планираните освобождавания на хора. Повечето от тях посочиха като причина за това сложната икономическа ситуация, предизвикана от епидемията.