British Airways и Air France съобщиха, че спират полетите до Иран от следващия месец. И двете компании заявиха, че маршрутът "не е търговски жизнеспособен", предава BBC.

Повторното въвеждане на санкциите от страна на Съединените американски щати тежко удари иранската валута, което направи пътуването в чужбина по-трудно за иранците.

BA започна отново полетите до Техеран преди две години след четиригодишна пауза. Последният полет на компанията ще бъде на 22 септември и ще се завърне на следващия ден.

Авиолиниите се извиниха на пътниците, които планираха да пътуват до Иран и обещаха да върнат парите на засегнатите или да им помогнат да намерят места на полети на други компании.

САЩ плаши с нови санкции за страните, които купуват петрол от Иран

САЩ плаши с нови санкции за страните, които купуват петрол от Иран

Китай вече заяви, че няма да се съобрази с Вашингтон

Air France, която летеше до Техеран с дъщерната си нискобюджетна авиолиния Joon, намали полетите от три пъти седмично до само един от началото на този месец. Всички полети ще спрат от 18 септември.

KLM също заяви миналия месец, че ще спре полетите от Амстердам до Иран от септември.

Санкциите на Вашингтон вече накараха много западни бизнеси да спрат да правят бизнес с Иран. Компании като френския енергиен гигант Total, германския застраховател Allianz и датския транспортна Maersk заявиха, че са спрели или ще спрат дейностите си в страната.

Анализатор: Петролът скача над $90 при санкции срещу Иран

Анализатор: Петролът скача над $90 при санкции срещу Иран

Големият въпрос е колко милиона барела ще изчезнат от пазара