Един от най-известните производители на аудио техника от близкото минало – германската Blaupunkt, спира да съществува. Компанията обяви освобождаването на последните 33 работника във фабриката си в германския град Хилдесхайм, предадоха местните медии.

Преместено след края на Втората световна война от Берлин в Хилдесхайм предприятие, беше в продължение на шест десетилетия собственост на германската група Bosch. През 2008 година то премина в ръцете на мюнхенски инвеститор, който обаче не успя да го развие и се стигна до процедура по несъстоятелност.

Сега правото върху марката и продажбите в Европа получава друг инвеститор, който обаче няма да запази нито служителите в Германия, нито завода. Все още не е ясно как той ще използва останалите активи на компанията.

Blaupunkt създава първото радио за автомобил преди повече от 80 години. Тогава то представлява черна кутия, която тежи цели 15 килограма и с големината на кашон за обувки. Днес марката продължава да е най-известна именно с озвучаването на коли.