Ford прехвърля собствеността на румънската си фабрика върху турския партньор на американския гигант Ford Otosan, съобщава Romania Insider. Автомобилната компания обяви и планове за рабзработването на електрически модели, които ще бъдат направени в завода в Крайова.

Ford Otosan, който е най-големият производител на търговски превозни средства в Европа, ще поеме собствеността върху завода на американската група в Крайова и производствената дейност в Румъния, след одобренията от съответните органи.

Автомобилният производител уверява, че този трансфер не засяга плановете му в Румъния и че заводът в Крайова ще играе ключова роля в бизнеса на компанията в цяла Европа, като същевременно подкрепя плановете й за електрификация (Model e) и търговски превозни средства (Ford Pro).

Ford инвестира €200 милиона в Румъния и наема 1500 души в своя завод в Крайова

Ford инвестира €200 милиона в Румъния и наема 1500 души в своя завод в Крайова

Компанията ще стартира производството на втори модел автомобили там

Моделът Ford Puma - един от най-продаваните модели, произведени в Румъния, ще има напълно електрическа версия през 2024 година и ще се произвежда именно във фабриката в Крайова.

Очаква се и напълно електрическа версия на следващото поколение Ford Transit Courier.

Отново в румънската фаблика от 2023 година ще се произвежда и компактното многофункционално превозно средство Tourneo Courier. Неговата изцяло електрическата версия ще стане факт година по-късно.

Моделите Transit Courier и Tourneo Courier са проектирани и разработени именно от турската Ford Otosan. Междувременно от компанията обявиха, че ще спрат производството на модела EcoSport, също произвеждан в Крайова, до края на тази година.

Най-мащабната инвестиция в автомобилната индустрия на Турция: Ford Otosan налива $2,4 милиарда във фабрика за батерии

Най-мащабната инвестиция в автомобилната индустрия на Турция: Ford Otosan налива $2,4 милиарда във фабрика за батерии

Очаква се заводът да произвежда 210 000 превозни средства от ново поколение и 130 000 батерии годишно