Автомобилният производител Ford планира да инвестира 200 милиона евро в своят завод в Румъния, който се намира в град Крайова. От компанията обявиха още, че ще отворят 1500 нови работни места, като ще увеличат производствения капацитет на завода.

В момента там се правят малките SUV ScoSport на марката. С по-големия капацитет се очаква в Крайова да започне производството на още един модел на Ford, като все още не се посочва кой ще бъде той.

"Тази нова инвестиция ще добави към нашата линия нови модели, произведени в Европа, както и ще продължи развитието на завода ни в Крайова", коментира президентът на Ford за Европа, Близкия Изток и Африка Стивън Армстронг, цитиран от сайта Emerging Europe.

Ford вече произвежда новия си EcoSport в Румъния

Автомобилен гигант от САЩ произвежда новия си джип на Балканите

Заводът в Крайова отваря 1700 нови работни места

С допълнителното вложение в дейността на Ford общите инвестиции в Румъния достигат 1.5 милиарда евро от придобиването на фабриката в града от компанията през 2008 година.

Част от средствата са били насочени към въвеждането в работа на повече от 550 робота.

Новото разширение на завода ще доведе до наемането на около 1500 квалифицирани работници, като така общо заетите в завода ще надхвърлят 4400 души.