Ford Pro - глобалното бизнес звено за търговски автомобили на Ford Motor Company, обяви, че турският Ford Otosan ще започне да произвежда новия модел Transit Courier в румънската фабрика в Крайова. Новият модел Transit Courier ще се предлага както с бензинови, така и с дизелови двигатели, като същевременно ще се произвежда и като напълно електрическо превозно средство (EV), става ясно от прессъобщение на Ford Pro, цитирано от See News.

E-Transit Courier е първият електромобил, който се произвежда във фабриката в Крайова 

Електрическият автомобил ще направи публичния си дебют на изложението за лекотоварни коли в Бирмингам, Великобритания, от 18 до 20 април. Според плановете на компанията колата ще влезе в производство в Румъния през 2024 година.

Моделите с бензинов и дизелов двигател на Transit Courier ще бъдат налични за поръчка още през лятото на 2023 година, като доставките са планирани преди края на годината.

Пускането на новия модел е вследствие на инвестициите на Ford в размер на $50 милиарда, с които автомобилната компания иска оглави EV революцията, като E-Transit Courier е следващата стъпка в електрифицирането на компанията от семейството на търговските превозни средства Transit, заедно с по-големия E-Transit и моделите E-Transit Custom.

Ford съкращава 3800 служители в Европа

Един от трите най-големи производители на автомобили в САЩ съкращава 3 800 служители в Европа

Най-много ще са засегнатите в Германия и Великобритания

От Ford Pro очакват, че новият електромобил ще бъде най-популярен сред клиентите, които имат условията да зареждат колите си у дома. Моделът се зарежда напълно за времето между 5 и 7 часа. Колата предлага възможност и за бързо зареждане с постоянен ток до 100 kW. От Ford очакват тази система да добави 87 км пробег за 10 минути и да зарежда от 10% до 80% за по-малко от 35 минути.

През март 2021 година Ford Motor Company обяви, че ще прехвърли собствеността върху монтажния завод в Крайова на своя стратегически партньор Ford Otosan в Турция. В отделно прессъобщение Ford Otosan обявява, че стойността на сделката е 575 милиона евро плюс условно допълнително плащане от 140 милиона евро. Европейската комисия одобри придобиването през юни 2023 година.

Ford Motor Company и турският индустриален конгломерат Koc Holding притежават 41% дял във Ford Otosan, докато останалите 18% са в свободно търгуване на турската фондова борса - Borsa Istanbul, показват данни от уебсайта на компанията.

Ford пуска нова версия на модела Puma ST SUV, произведен в Румъния

Ford пуска нова версия на модела Puma ST SUV, произведен в Румъния

Колата ще е хибрид с автоматична скоростна кутия