Германското правителство ще компенсира хиляди земеделски стопани, чиито реколти са засегнати от екстремната суша през последните месеци.

Горещото време и липсата на дъжд нанесоха такива поражения върху посевите, че бяха обявени за "събитие с национално значение". Фермерите ще получат компенсации от 340 млн. евро от федералното и местните правителства, предава Associated Press.

До 234 евро на хектар дават на фермерите в Полша заради сушата

До 234 евро на хектар дават на фермерите в Полша заради сушата

Условието е реколтата да е с поне 70% по-малка от миналогодишната

Сумата обаче е значително под очакванията на германските земеделски стопани и трудно ще компенсира икономическите щети от 3 млрд. евро, докладвани от 8 от 16-те провинции в Германия.

Германската асоциация на земеделските стопани призова за помощ от 1 млрд. евро, а президентът й Йоахим Руквайд заяви, че реколтата от житни култури в страната е спаднала с 25.6% в сравнение със средното в предишните 5 години.

Германия с най-слаба реколта от четвърт век заради екстремната суша

Германия с най-слаба реколта от четвърт век заради екстремната суша

Добивите при царевицата, ечемика и пшеницата спадат драстично

По думите му реколтата в някои части на страната е напълно унищожена, а финансовите щети от сушата могат да се увеличат допълнително. "Спешно се нуждаем от дъжд", каза Руквайд.

Земеделският министър Юлия Кльокнер заяви, че правителството не може да покрие всички щети и смята, че увеличенията на цените за някои култури ще омекотят удара. Реколтите от плодове и зеленчуци бяха по-високи през 2018 г., отколкото през предходните години, отбеляза тя.

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено засегнати са производителите в по-северната част на Стария континент

Подобно на голяма част от Европа, Германия видя твърде малко дъжд и продължителни горещини от април. Страната преживява най-високите температурни аномалии от началото на официалните записи през 1881 г., според Германската метеорологична служба.