Германското летище за международни нискотарифни полети Frankfurt Hahn остава в историята. Аеропортът обяви несъстоятелност, съобщава Reuters, цитирайки решението на съдебно дело, публикувано във вторник. Германското летище обслужва полети от и до България - справка на сайта на летище "София" показва, че авиокомпания Wizz Air лети 2 пъти седмично дотам.

"Wizz Air e наясно с несъстоятелността на летището, но това няма да окаже влияние върху нашите операции, затова авиокомпанията ще продължи да лети до летище Франкфурт Хан според графика си", заявиха от компанията.

Летището е 82,5% собственост на китайския конгломерат HNA. Той купи акциите от провинция Рейнланд-Пфалц, където е разположен авиовъзелът, през 2017-а година за около 15 милиона евро. Останалите 17,5% са собственост на провинция Хесен.

Китайци купуват нискотарифното германско летище Франкфурт-Хан

Едно от любимите нискотарифни летища на българите в Германия има нов собственик

Пътникопотокът му достига този на летището в София

Преди фалита

Наскоро сътресения предизвика арестът на топ ръководители на финансово затруднената китайска компания HNA. Въпреки това, през октомври от корпорацията обявиха, че случващото се няма да се отрази на летището и че то се справя добре. Очевидно информацията не е била вярна. Най-вероятно проблемите на компанията, както и значително намалелите полети заради пандемията са довели до случващото се.

Дори преди пандемията обаче пътническият трафик бе намалял след първоначалния пик от около 4 милиона души годишно.

Летището е бивша база на американските ВВС, след което става база на нискотарифния ирландски авиопревозвач Ryanair. Аерогарата спечели най-много от бума в товарните авиопревози, резултат от засиленото онлайн пазаруване и проблемите с доставките по море.

Ryanair предупреждава за "драстично по-високи" цени на самолетни билети догодина

Ryanair предупреждава за "драстично по-високи" цени на самолетни билети догодина

Шефът на компанията - Майкъл О’Лиъри, предупреди, че клиентите на авипревозвача "ще се втурнат" да летят из Европа следващото лято, тъй като ограниченията ще намалеят