Изпълнителният директор на ирландската нискобюджетна авиокомпания Ryanair - Майкъл О'Лиъри, предупреди, че цените на самолетните билети ще се увеличат драстично догодина, тъй като хората ще искат да летят в Европа все повече. Особено през следващото лято, предават европейските медии.

Според прогнозите, огромното търсене за почивки ще съвпадне с по-малкото полети, което автоматично означава повишаване на цените на самолетните билети. Това вероятно ще се отнася и за всички останали авиопревозвачи.

Ryanair прекрати преговорите за поръчки на Boeing за десетки милиарди долари

Тази авиокомпания прекрати преговорите за поръчки на Boeing за десетки милиарди долари

Авиопревозвачът трябваше да закупи 75 самолета 737 Max

В интервю за The Sunday Times О'Лиъри коментира:

"Мисля, че следващата година ще има драматично възстановяване на туристическия туризъм навсякъде по света и особено в Европа. И причината, поради която вярвам, че цените ще бъдат драстично по-високи е, че заради кризата и пандемията авиокомпаниите имат доста по-малък капацитет".

Ето и някои примери. Thomas Cook е намалил самолетите си с 6 милиона места, Flybe с осем милиона, Норвежките авиолинии с близо 24 милиона места. Alitalia намалява флота си с цели 40%.

Тоест, ще има около 20% по-малко капацитет на къси разстояния в Европа през 2022-а година при драматично възстановяване на търсенето.