Гигантът в авиоиндустрията Boeing влезе в сериозен финансов спор с един от най-големите си клиенти - Ryanair. В официално изявление ирландският авиопревозвач заяви, че е прекратил преговорите за закупуване на 75 самолета 737 MAX на стойност десетки милиарди долари. А причината: спор за цената.

Ryanair отчита рекордна загуба от 273 милиона евро

Ryanair отчита рекордна загуба от 273 милиона евро

Надеждата на авиокомпанията за успешно лято все още не се сбъдват

Преговорите между нискобюджетната авиокомпания от Европа и американския самолетен гигант Boeing се водеха в продължение на близо година. Поръчката на 10 самолета от най-големите 737 MAX щеше даде положителен тласък на американския производител и да възстанови доверието в MAX, който беше на земята в продължение на 20 месеца след две фатални катастрофи, при които загинаха всички 346 души на борда. И не само това.

Авиоексперти твърдят, че покупката вероятно е щяла да ускори възстановяването на индустрията, която отбеляза невиждан финансов крах заради пандемията, причинена от COVID-19.

Електрически проблеми отново приземяват Boeing 737 Max

Електрически проблеми отново приземяват Boeing 737 Max

Едва шест месеца след полученото разрешение самолетите да полетят отново

Най-големият бюджетен авиопревозвач в Европа можеше да е и най-големият MAX клиент в региона. Сключеният наскоро договор между двете компании беше потенциално оценен на 33 милиарда щатски долара по каталожни цени. Дори след големи отстъпки, подобна сделка щеше да струва над 10 милиарда долара, изчисляват анализаторите.

Миналата седмица обаче изпълнителният директор на Ryanair Group - Майкъл О'Лиъри, неочаквано попари надеждите на авиосектора за бърза сделка като заяви, че ще се изненада ако тази година бъде постигнато каквото и да е споразумение. Нещата не спряха дотук. Вчера той заяви кратко и ясно: "преговорите са се провалили".

"Разочаровани сме, че не можахме да постигнем споразумение". От Boeing имат много по-оптимистичен поглед върху цените на самолетите си от нас. Но ние имаме голям опит, който ни е показал да не плащаме неразумно високи цени за самолети", коментира О'Лиъри.

Boeing е изправен пред сериозни трудности да върне 737 MAX в Китай

Boeing е изправен пред сериозни трудности да върне 737 MAX в Китай

Опитите на Запада да се противопостави на китайската конкуренция удрят на камък

От Boeing отговориха така:

"Ryanair е дългогодишен наш партньор. Ние ценим бизнеса им и искаме да ги подкрепим. В същото време обаче вземаме решения, които имат смисъл за нашите клиенти и за нашата компания", заяви говорител на корпорацията. А малко по-късно акциите на Ryanair поскъпнаха с 1,8%.

Пред световните медии, различни анализатори твърдят, че от Boeing вероятно са завишили значително цената на самолетите си заради обществен натиск. Не е тайна, че производителят на самолети се бори с тежките последици от кризата с MAX, с несигурността относно COVID-19 и с проблемите на индустрия. Въпреки това от Boeing явно вярват, че пазарът най-накрая се движи в по-добра посока, след като компанията спечели редица поръчки, включително за 150 MAX 10 от United Airlines.

Дали все пак ще се стигне до сделка вероятно ще научим следващата година. Същевременно, все по-усилено се говори, че от Ryanair започват да обмислят и перспективата за закупуване на самолети от конкурентния Airbus.

Ryanair ще лети между Пловдив и Дъблин

Ryanair ще лети между Пловдив и Дъблин

Два пъти седмично