От нискобюджетната авиокомпания Ryanair обямиха, че все още са далеч от излизане от кризата, в която се намират, предава Sky News. За период от 3 месеца отчетената финансова загуба е в размер на рекордните 273 милиона евро. А причината - ограниченията, свързани с Covid-19, които продължават. За сравнение, ирландският авиопревозвач отчете 185 милиона евро загуба миналата година. Тоест, не само, че не се сбъдват надеждите на компанията за едно по-добро лято с повече пътуващи, а напротив - загубите нарастват.

"Covid-19 продължава да опустошава нашия бизнес", заяви изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О"Лиъри" в извънредно изявление тази сутрин.

На този фон оперативните разходи за компанията също са се увеличили, влошавайки баланса. За преиода януари-юни разходите са нараснали със 116% - главно от горива, летищни и маршрутни такси.

Ryanair пуска полети между София и Букурещ от август

Пускат нискотарифни полети между София и Букурещ през лятото

Те ще се извършват 2 пъти седмично

За пореден път от авиокомпанията се надяват пътникопотокът да се засили през следващите седмици. Разбира се, на това се надяват и останалите авиопревозвачи по целия свят.

"Очакваме трафикът да нарасне от около 5 милиона през юни и почти 9 милиона през юли - до над 10 милиона през август. Разбира се, ако няма нови рестрикции, квързани с Covid-19 в Европа",каза О"Лиъри.

Акциите на Ryanair са нараснали с 42% в сравнение с миналата година.

Ryanair с рекордна загуба след 80% спад на полетите си по време на пандемията

Ryanair с рекордна загуба след 80% спад на полетите си по време на пандемията

От авиопревозвача обаче са убедени, че възстановяването на сектора е започнало