Един от най-големите световни производители на потребителски стоки - Unilever остава във Великобритания. Управителният съвет на компанията отхвърли плановете за преместване на централата й в Холандия, заради нарастващата опозиция на инвеститорите в Обединеното кралство, предаде Reuters.

Отказът означава, че Великобритания ще запази една от най-ценните си компании, приближавайки се към Brexit. Това е и победа за големите и малките британски акционери, които се обявиха против решението, което щеше да изкара компанията от индекса FTSE 100.

Досега акционери, държащи около 12% от акциите, публично се противопоставиха на този ход.

Unilever мести централата си от Лондон

Unilever мести централата си от Лондон

Компанията уверява, че причината за това не е Brexit

Основните им практически притеснения бяха свързани с продажбата на акциите им без премия, несигурност относно бъдещото данъчно третиране на холандските дивиденти и възприятието, че този ход е отчасти насочен към осигуряване на по-голяма защита срещу поглъщане в рамките на холандското законодателство.

Производителят на козметичните продукти Dove, продуктите за почистване Cif, Domestos и Persil, и дезодорантите Rexona реши да развали англо-холандската си структура след задълбочен бизнес преглед, предизвикан от отхвърлената оферта за придобиване от 143 млрд. долара от страна на Kraft-Heinz.

Посочената цел беше компанията да стане по-ефективна и гъвкава на бързопроменящия се потребителския пазар.

Гигантът Unilever обърна гръб на най-голямата сделка в корпоративната история

Гигантът Unilever обърна гръб на най-голямата сделка в корпоративната история

Компанията отказа сливането с Kraft Heinz

Но Unilever призна, че предложението не е получило подкрепа от значителна група акционери и поради това възнамерява да го оттегли.

"Управителният съвет ще разгледа следващите стъпки и ще продължи да се ангажира с нашите акционери", каза председателят на борда Марийн Декърс. Той добави, че компанията ще продължи с плана за анулиране на холандските си преференциални акции.

По-рано тази седмица влиятелна посредническа консултантска фирма PIRC препоръча на акционерите да гласуват срещу движението, което щеше да доведе до излизане на компанията от индекса FTSE 100.