Unilever напуска Лондон, а централата на огромната компанията ще бъде в Ротердам, Холандия. По-интересното е, че ходът не е (поне в голямата си част) заради Brexit.

Повече от 90 години гигантът, който притежава брандове като сапуните Dove, студеният чай Lipton и много други, стоеше разкрачен над Северно море, като имаше централи и в Лондон, и в Холандия.

От години инвеститорите призовават Unilever да елиминира двойната структура, като твърдяха, че това ще направи компанията по-подвижна и ще увеличи способността ѝ да преследва сливания.

През миналата година компанията най-накрая обеща, че ще разгледа структурата си - след като Kraft Heinz за кратко обмисляше да я придобие в сделка за 143 милиарда долара.

Прегледът обаче се оказа доста сложен - заради планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз и страховете, че решението на компанията може да бъде политизирано.

Критиците на Brexit посочват, че напускането на блока уврежда икономиката на страната и ще продължи да го прави - особено, ако големите компании с централи в Лондон като европейска база решат да се преместят на континента заради митническите спогодби.

Политиците в Лондон усърдно се опитаха да убедят Unilever да запази централата си в града, за да избегнат неприятната PR ситуация. В четвъртък, обявявайки решението си, компанията увери, че Brexit не е причина за решението.

Гигантът ще продължи да листва акциите си в Лондон, Амстердам и Ню Йорк, а две от трите ѝ подразделения остават в столицата на Великобритания.

Unilever дава работа на около 7300 души на Острова и 3100 в Холандия и няма да има промени, казват още оттам. Компанията даде уверение още, че ще продължи да харчи по 1 милиард паунда годишно във Великобритания.

Легалните структури на компанията бяха еднакви на Острова и в Холандия и технически имаха отделни бордове, но те бяха съставени от едни и същи мениджъри.

Може да звучи необичайно и излишно сложно, но подобна структура е използвана и от други големи компании с връзки и в двете държави. Петролният гигант Royal Dutch Shell поддържаше подобна система до 2005 г., например.