Google обяви плановете си да разшири своята инфраструктура за облачни услуги в Гърция, като обеща да създаде близо 20 000 работни места чрез преки инвестиции и партньорства до края на десетилетието. Това е третият технологичен гигант, след Microsoft и Amazon, който ще инвестира в регионален облачен хъб в Гърция, съобщава AP.

Преди две година Microsoft обяви, че ще инвестира $1 милиард в южната ни съседка за създаване на центрове за данни близо до Атина - в Солун и Патра.

Съдът на ЕС: Google трябва да плати над €4 милиарда, заради злоупотреба с лидерство

Съдът на ЕС: Google трябва да плати над €4 милиарда, заради злоупотреба с лидерство

Глобата срещу гиганта обаче е намалена

"Можем драстично да увеличим и ускорим иновациите и дигиталната трансформация в Гърция", заяви Адер Фокс-Мартин - президент на Google Cloud International, пред репортери в Атина.

Заедно с двата финансирани от Google изследователски центъра за технологична устойчивост и изкуствен интелект, общата инвестиция се очаква да добави €2.2 милиарда към гръцката икономика до 2030 година.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари на Google за доверието през всичките тези години на криза. Министър-председателят допълни, че 10 000 безработни са повишили уменията си благодарение на сътрудничеството на американската компания с гръцкото с министерството на заетостта.

Google допусна „човешка грешка“, след като без да иска изпрати на блогър почти 250 000 долара

Google допусна „човешка грешка“, след като без да иска изпрати на блогър почти 250 000 долара

Човекът обяви, че не е похарчил парите и ги е запазил, тъй като компанията ще си ги поиска обратно

Този месец Съдът на ЕС глоби Google с над €4 милиарда, заради злоупотреба с лидерство. Според Европейската комисия компанията е наложила незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с Android и операторите на мобилни мрежи, за да консолидира доминиращата позиция на своята търсачка.