Отделът на Alphabet Google претърпя втория си неуспех за по-малко от година, тъй като Върховният европейски съд се съгласи с регулаторите по конкуренцията в ЕС, че най-голямата търсачка в света злоупотребява с лидерската си позиция.

Въпреки това наложената по-рано глоба срещу технологичния гигант е намалена с 5%. Миналата година Google беше първоначално глобен с 2,42 милиарда евро, по-късно с почти още толкова.

Според Европейската комисия компанията Google е наложила незаконни ограничения на производителите на мобилни устройства с Android и операторите на мобилни мрежи, за да консолидира доминиращата позиция на своята търсачка.

Google отнесе глоба от €360 милиона от руски съд заради съдържание, свързано с войната в Украйна

Как Google си заслужи рекордна глоба от Москва?

Google все още не е отговорила на решението на съда и може да обжалва глобата

"Съдът счита за уместно да наложи глоба от 4,125 милиарда евро на Google, като мотивите на съда се различават в определени аспекти от тези на ЕК", заявиха съдиите.

Решението на Темида идва в подходящо време за шефа на ЕС по конкуренцията Маргрете Вестагер след неуспехите в дела, включващи други технологични гиганти като Intel и Qualcomm тази година.

Ръководителят на Европейската комисия по конкуренцията разби Big Tech със солидни глоби, за да осигури равнопоставеност в 27-те държави от Европейския съюз.

В решение още си от 2018 година ЕК заяви, че Google използва Android, за да затвърди лидерството си в общото търсене в интернет чрез плащания към големи производители и оператори на мобилни мрежи и ограничения.

Google Maps вече ще ви навигира и за екологичните маршрути в България

Google Maps вече ще ви навигира и за екологичните маршрути в България

Новата услуга е достъпна в още 40 Европейски държави