Група на Bosch е приключила финансовата 2021 година у нас с консолидирани продажби в размер на близо 367 милиона лева, съобщават от компанията, която е постигнала ръст от близо 24%.

"През 2021 година групата Bosch в България повиши стабилно резултатите си и преодоля въздействието от коронавирус пандемията", коментира Константин Конов, който е главен изпълнителен директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Bosch в България.

Към 31 декември 2021 година броят на служителите на Bosch в България, включително и в неконсолидираните компании, е 690 души, като увеличението е с 21% в сравнение с миналата година. Това се дължи най-вече на стабилния ръст на екипа на Бош Инженеринг Център София.

Какъв е българският принос към иновациите в световното автомобилостроене?

Какъв е българският принос към иновациите в световното автомобилостроене?

Момчил Станчев, ръководител отдел в Bosch Engineering Center Sofia, пред Money.bg по Bulgaria ON AIR

Центърът стартира дейността си през 2019 година със 100 специалисти. Три години по-късно броят им вече наближава 500. Екипът развива значими международни проекти, свързани с автомобилите на бъдещето и безопасното шофиране. Работата на Центъра е фокусирана в няколко основни области: иновативни технологии, подпомагащи шофирането, електрификация на автомобила и решения за свързаност.

През 2021 година в офисите на Бош Инженеринг Център София са разработени уникални за света иновации за световната автомобилна индустрия. Примери за това са системите за мониторинг на водача и пътниците в леките автомобили и автономните совалки, акумулаторните системи за Bosch е-Bike Systems, както и Power Net Guardian, който се грижи за безопасността на електрифицираното шофиране.

Миналата година Bosch.IO България, българското подразделение на Група Бош за проекти в областта IoT и AIoT, значително разшири своята развойна дейност чрез нови софтуерни разработки в различни продуктови направления и създаването на нови екипи.

Към момента в компанията работят над 200 технологични експерти, като плановете са екипът да се увеличи с 30% до края на тази година.

Сред проектите, които екипът в София разработва, е решение за логистика, планиране и производство, което вече е внедрено в 55 фабрики на Група Бош по света.

Над 12 милиона автомобила в света използват друга система на Bosch.IO България за отдалечено обновление на софтуера и навигационните карти в самата кола. Сред новите проекти на компанията е и глобален B2B портал за производителите на електрически велосипеди, който позволява лесно закупуване и дистрибуция на електрически компоненти на едро.

Volkswagen и Bosch разработват софтуер за автоматизирано шофиране за над €100 милиона

Volkswagen и Bosch разработват софтуер за автоматизирано шофиране за над €100 милиона

Дъщерното дружество на VW - Cariad, трябва да доставя 60% от софтуера в превозните средства на Volkswagen до 2025-а