Една от най-големите световни търговски вериги за облекло - H&M, планира да продава дрехи и аксесоари втора употреба във водещия си магазин в Лондон от 5 октомври. Натискът да се ограничи въздействието си върху околната среда върху компаниите за мода се увеличава, като се насърчава повторната употреба и рециклиране на облекла., пише Reuters.

Тъй като Европейският съюз планира нов регламент за ограничаване на текстилните отпадъци в общността, H&M заяви, че това е "част от проблема" и че начинът, по който се произвежда и консумира модата, трябва да се промени.

Пазарът на дрехи втора употреба се готви за 127% ръст

Пазарът на дрехи втора употреба се готви за 127% ръст

Темпото му е в пъти по-добро в сравнение с продажбите на нови облекла

Колекцията дамско облекло "PRE-LOVED" в магазина на Regent Street на H&M ще включва облекла от няколко други марки и дизайнери, както и марки от групата на H&M, които включват Arket, Cos, Monki и Weekday.

Това ще бъде вторият магазин на H&M, който предлага дрехи втора употреба, след Барселона, който отвори врати по-рано тази година. Веригата също така предлага онлайн предлагане на облекло втора употреба в Швеция и Германия.

Дрехите ще бъдат доставени от Flamingos Vintage Kilo, компания, която управлява магазини за ретро дрехи втора употреба в Европа и Съединените щати, и ще бъдат на цена от 29,99 паунда ($37) до 189 паунда, казаха от H&M.

H&M стартира услуга за наемане на дрехи в магазина си на Regent Street през ноември миналата година, припомня агенция Ройтерс.

Колекцията есен-зима 2023 на предложенията втора употреба ще включва рокли и ризи в цвят металик, тренчкоти и "модерни плетива", казаха от H&M, като всеки ден се добавят нови артикули.

Директната препродажба на облекла втора употреба се превърна в голям бизнес, като онлайн платформи като thredUP, Vinted и Depop се умножават, а марките следват примера им, като стартират свои собствени услуги.

Испанската Zara миналата седмица стартира своята онлайн услуга за втора употреба във Франция, след като я изпробва във Великобритания от ноември миналата година.