Японският конгломерат Hitachi Ltd. потвърди, че ще спре работа по ядрените си проекти във Великобритания, предава Bloomberg. Компанията ще запише и загуба от около 300 милиарда йени ($2,8 милиарда), отписвайки стойността на британски си бизнес, гласи официалното съобщение.

Решението нанася удар по бъдещето на ядрената енергия, оставяйки едновременно в съмнение и амбициите на Великобритания да замени остаряващите си реактори, както и забивайки пирон в ковчега на японския износ на ядрена технология.

Ходът следва решение на Toshiba Corp. от ноември да се оттегли от централата Moorside, изоставяйки проекта Hinkley Point в югозападна Англия, което е единственото британско съоръжение в строеж. Междувременно, употребата на ядрена енергия в Япония е изправено пред недоволството на гражданите почти осем години след ужаса във Фукушима.

"Великобритания бе последната надежда за износ на реактори" за японските компании, казва Стивън Томас, професор в Университета в Гринуич.

Захвърлянето на британските планове е последният ход на базиран в Токио производител да загърби ядрената индустрия. Акциите на Hitachi подскочиха с най-много от над две години насам в петък, когато бизнес изданието Nikkei първо съобщи за намерението на компанията.

Hitachi закупи Horizon Nuclear Power, която изграждаше проекта Wylfa, от двете най-големи германски ютилити компании за $897 милиона през 2012 г. с подкрепата на британското правителство. Компанията обаче не успя да намери инвеститори, нито да убеди Лондон за подкрепа.

За първи път от 1984: Зелената енергия изпревари ядрената

За първи път от 1984: Зелената енергия изпревари ядрената

Темпът на строеж на АЕЦ в Щатите намалява сериозно