За първи път от десетилетия насам, електричеството в САЩ, произведено от възобновяеми източници, изпревари по количество атомната енергия, предава AP.

Последните данни, с които ресорната администрация в Щатите разполага, са от март и април. И те показват нещо, което не се е случвало от 1984 г. насам.

Основна причина за ръст при възобновяемите източници са новите вятърни турбини и соларни ферми, както и увеличението при производството на енергия от водни централи в резултат на голямото количество валежи от сняг и дъжд в западните щати миналата зима.

Темпът, с който се строят нови атомни реактори, пък се забави сериозно в последните десетилетия заради високата цена и недоволството на гражданите. Почти всички атомни централи, които се използват днес в Щатите, са пуснати между 1970 и 1990 г.

Въпреки данните за март и април, експертите прогнозират, че през цялата година електричеството от атомни централи ще надвиши това от възобновяемите източници заради сезонни особености като по-малко вода през по-сухите летни месеци.

Освен това атомните централи обикновено се спират за ремонт през пролетните и есенните месеци, когато като цяло нуждата от електричество намалява спрямо лятото и зимата.

Въпреки ръста на възобновяемите източници, САЩ все още получава две трети от нужната й енергия от въглищни и газови централи.