Индийската компания Tata Steel – най-големият производител на стомана  във Великобритания, изважда за продан целия си бизнес в страната в опит да компенсира внушителните си загуби.

Компанията е решила да сложи край на десетилетните си усилия да изгради успешен бизнес  на Острова на фона на загиваща стоманодобивна индустрия във Великобритания, отбелязва Reuters.

След маратонско заседание на съвета на директорите в Момбай, от ръководство на стоманения гигант заявиха, че финансовите  резултати на британското поделение рязко са се влошили.

Tata не успя да изведе на конкуренти позиции своя британски бизнес, което се обяснява с високите оперативни разходи, вялото вътрешно търсене и ръста на експорт от Китай и Европа.

В поделението на компанията във Великобритания, вкл. l най-големия стоманодобивен завод в страната  PortTalbot,  работят 15 хиляди души.

В своето заявление Tata съобщава, че европейското поделение на групата разглежда всички варианти за преструктуриране на бизнеса, засягащо Tata Steel UK като цяло или на части.

Tata Steel купи англо-холандския производител на стомана  Corus през  2007 г.  и оттогава така и не можа да превърне компанията в свой успешен бизнес.

Повечето останали подобни компании в света, вкл. и най-големият производител на стомана  - ArcelorMittal, се оказаха в тежко финансово положение, заради спада на цените е хроничното  свърхпроизводство в Китай. Затова намирането на купувач за британските заводи на Tata ще бъде сложно и труднf, отбелязват наблюдатели.

Tata Steel е вторият по-големина производителна стомана в Европа, който има диферсифицирано присъствие  на Стария континент. Производствените мощности на групата в Европа са за над 18 милиона тона годишно, но в момента се произвеждат едва 14 млн. тона.