Американски производители на чипове, включително и Qualcomm и Intel, оказват натиск над правителството в САЩ да премахнат или променят забраната, наложена на китайската Huawei, пише Reuters, цитирайки свои източници.

В края на май мениджъри от Intel и Xilinx са посетили Департамента по търговия, за да обсъдят темата. Забраната ограничава американски компании и им забранява да продават продуктите си на китайската компания без специално разрешение. Qualcomm също е лобирала.

Производителите твърдят, че подразделенията на Huawei, които продават смартфони, лаптопи и други използват достъпни за всеки части и едва ли създават такива притеснения за сигурността, както оборудването за 5G мрежи. "Не става въпрос да помогнем на Huawei, а да предотвратим загуби за американски компании", казва един от източниците.

От около $70 милиарда, които Huawei е похарчила миналата година за компоненти, $11 милиарда са отишли в американски компании.

Google, която продава хардуер, софтуер и услуги на Huawei, също е поискала да продължи да бизнеса с китайската компания.По-рано днес стана ясно, че Huawei се готви за намаляване на доставките на мобилните телефони извън Китай с между 40 и 60% заради забраната. Компанията вече отложи и пускането на новия серия лаптопи.

По-късно основателят на Huawei Рен Жънфей заяви, че компанията е намалила прогнозата си за приходите с около $30 милиарда. И призна, че е подценил ефекта от наложената забрана.

Huawei се готви за между 40 и 60% спад на продажбите на смартфони извън Китай

Huawei се готви за между 40 и 60% спад на продажбите на смартфони извън Китай

Компанията ще загуби достъп до Play Store и ключови приложения на Google, твърди експерт