Китайският лидер Huawei се приготвя за значителен спад на международните доставки на смартфони след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп сложи компанията в ""черния списък" и обяви сериозни ограничения за бизнес с партньорите ѝ в САЩ.

Продажбите на компанията може да се свият с между 40 и 60%, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати.

Според информацията китайският технологичен лидер проучва различни възможности заради очакваното ограничение на доставките си в чужбина, включително да не пуска най-новия си модел Honor 20 на международния пазар.

Той предстои да бъде пуснат на пазарите в Европа на 21 юни, но от ръководството на производителя все още не са взели окончателно решение дали да не спрат пускането му или да ограничат доставките на фона на очаквания спад в търсенето.

Източниците на Bloomberg посочват още, че два от водещите телекома във Франция са отказали да работят с Honor.

Специалистите по продажби и маркетинг мениджърите в Huawei очакват като обем продажбите да спаднат с между 40 милиона и 60 милиона смартфона през тази година. Това е значителен дял, като се има предвид, че през 2018 година извън Китай компанията продаде 206 милиона телефона.

"Huawei ще загуби достъп до Play Store и ключови приложения на Google, като YouTube и Gmail", посочва анализаторът Том Канг от Counterpoint в свой анализ. "Въздействието от това ще варира между различните пазари. Европа, Япония и Латинска Америка ще бъдат сериозно засегнати", допълва експертът.

Американски производители лобират за разхлабване на санкциите

Междувременно американски производители и доставчици на чипове за Huawei, включително лидери, като Qualcomm и Intel, тайно лобират пред властите във Вашингтон за разхлабване на санкциите срещу китайската компания. Това твърдят източници на Reuters.

Представители на производителите са провели среща в края на май с ръководители от американското министерство на търговията, за да обсъдят този въпрос.

От американските компании са настоявали, че бизнесът на Huawei със смартфоните и компютрите не представлява заплаха за сигурността, както оборудването за новите 5G мрежи.

"Това не се прави, за да се помогне на Huawei, а за да се избегнат вредите за американските компании", твърди един от източниците.

От 70 милиарда долара за закупуването на различни компоненти през 2018 година, Huawei e насочил 11 милиарда долара към американски производители, включително Qualcomm и Intel.