Огромният паричен резерв на Apple Inc. и забавения ръст на услугите като iCloud и Apple Music представляват едновременно и възможност, и притеснение за някои от инвеститорите в най-скъпата публична компания в света. И те се надяват, че главният изпълнителен директор Тим Кук ще начертае бъдещето на технологичния гигант днес.

iPhone е най-големият и най-важен продукт за Apple. Той отговаря за над 60 процента от приходите през миналата година. През последните седмици обаче прогнозите, дошли по веригата, са притеснителни и очакванията за продажби на мобилния телефон бяха намалени.

Някои анализатори очакват, че през трите месеца до края на март Apple е продала 51 милиона iPhone. Консенсусът на Уолстрийт бе за около 54 милиона срещу 50,7 милиона продадени за същия тримесечен период на миналата година.

Снимка 353832

Като цяло, анализаторите понижиха очакванията си за приходи от iPhone от 39,7 милиарда долара до 39,2 милиарда долара. Данните са от проучване на Thomson Reuters.

Очаква се iPhone да доминира дискусията днес, но някои инвеститори смятат, че е по-добрият въпрос е дали Apple може да успее със своя план да повиши приходите от услуги. За последните три месеца на 2017 година те донесоха 8,4 милиарда долара, ръст от 18%. Анализаторите обаче очакваха с поне 200 млн. долара повече.

Apple записа рекордна в корпоративната история печалба за тримесечие

Никога друга компания не е печелила толкова само за три месеца

Цената на акциите подскочи след представянето на финансовия отчет

Отчетът днес най-вероятно ще потвърди това, което повечето инвеститори вече приеха: iPhone X не се оказа такъв успех, какъвто се очакваше.

Все пак те може и да намерят причина за оптимизъм. Morgan Stanley очаква Apple да завиши програмата за връщане на капитал със 150 млрд. долара до 450 млрд. долара до 2020, както и да увеличи тримесечния дивидент до 94,5 цента от 63 цента по-рано.

В понеделник акциите на компанията записаха повишение от 1,81% до 165,26 долара за дял. В сравнение със средата на март, когато достигнаха 181,72 долара, на вчерашната търговия те се разменяха за около 9 процента по-евтино.

Една от причините за недостатъчно високите продажби се оказа цена на iPhone X - 999 долара в САЩ и малко повече в останалата част на света. Заради това компанията вече подготвя по-евтини модели със същите възможности и външен вид без рамки.

Apple ще пусне двойно по-евтин от iPhone X модел

Apple ще пусне двойно по-евтин от iPhone X модел

С 6,1-инчов LCD екран и подобен дизайн