20,1 милиарда долара е печалбата на Apple за четвъртото тримесечие на 2017 година, сочат финансовите резултати на гиганта. Резултатът е абсолютен рекорд в корпоративната история на света, а предходната най-висока печалба за три месеца отново се държеше от производителя на iPhone. Приходите също поставят рекорд - 88,3 милиарда долара, или 13 процента ръст, за компанията с най-висока оценка в света. След представянето на отчета, акциите ѝ подскочиха с нови 3,4%.

За трите месеца до декември Apple е продала 77,3 милиона iPhone - най-важният ѝ продукт към момента. Компанията отчита спад на продажбите с 1 процент, в сравнение с предходната година.

Въпреки че резултатите при приходите и при печалбата поставят абсолютен рекорд, продажбите на iPhone все пак са под прогнозите на Wall Street. "Цифрите, които биха били меко казано необичайни за която и да е друга компания в света, показват огромните очаквания, които инвеститорите имат за Apple", коментира Bloomberg.

"iPhone X бе най-популярният телефон и от пускането му в продажба в началото на ноември, през всяка седмица до края на годината, бе най-продаваният iPhone", каза главният изпълнителен директор Тим Кук.

От отчета става ясно, че Apple вече има 285 милиарда долара кеш резерви. Миналият месец компанията заяви, че ще ги върне в САЩ и ще плати 38 милиарда долара данъци върху тях.

Резултатите сложиха край на стрестиращите няколко седмици за инвеститорите, в които те четяха доклади, че Apple намалява поръчките за iPhone X. Данните на компанията сочат, че към края на декември в света има 1,3 милиарда активни устройства, ръст от 30% за последните две години.

Гигантът от Купертино е продал 5,1 милиона компютъра Mac през тримесечието, спад от 5 процента спрямо година по-рано. Продажбите на iPad растат с един процент до 13,2 милиона.

Приходите от услуги като Apple Music, филми под наем, покупка на приложения, дигитални книги и други растат с 18% до 8,5 милиарда долара. Графата "други", където се намират аксесоари като слушалки, и продукти като Apple Watch, AirPods и Apple TV носи с 36% по-високи приходи от миналата година.