Две от най-големите испански банки - CaixaBank и Banco Sabadell планират да напуснат Каталуния заради желанието на автономната област да обяви независимост и да се отдели от Испания.

Кредитните институции, които имат централи в испанската провинция, смятат да ги преместят в други части на страната, за да запазят ликвидността си.

Управителният съвет на петата най-голяма банка в страната - Banco Sabadell (със седалище в едноименния град) се среща днес следобед, за да одобри плановете за действие в извънредни ситуации, които включват преместване в Аликанте или Мадрид.

Базираната в Барселона CaixaBank, която е най-голямата в Каталуния и третата най-голяма в страната, пък обмисля временно да премести главния си офис на Балеарските острови. Оставайки в Испания, кредитните институции ще останат под шапката на Европейската централна банка.

И двете банки имат сериозен бизнес в автономната провинция и бяха под сериозно напрежение през последните дни. На фона на конституционната криза в Испания, те опитаха да успокоят клиентите си.

CaixaBank заяви, че "единствената цел на предприятието е да защитава по всяко време интересите на своите клиенти, акционери и служители, гарантирайки целостта на депозитите".

Sabadell увери, че "разполага с механизмите и ще предприеме необходимите мерки, за да продължи да функционира нормално в еврозоната, като гарантира интересите на своите акционери, клиенти и служители в какъвто и да е сценарий". Това потвърди председателят на борда на директорите Жозеп Олиу, цитиран от Reuters.

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Ще се справи ли регионът сам по-добре?

Напрежението между официалните власти в Мадрид и регионалното правителство в Барселона продължава да расте. Въпреки острата критика от страна на испанското правителство и крал Фелипе, каталунската власт настоява, че ще обяви независимост още този уикенд или понеделник.

Това поставя под риск кредитните институции, разположени в автономната испанска провинция.

Цената на акциите на Banco Sabadell отчете спад от около 10% по време на сътресенията тази седмица, макар че тя се възстанови леко в четвъртък сутринта. Ценните книжа на CaixaBank също са с около 7% по-евтини сега, отколкото преди референдума.

В интервю за Bloomberg испанският министър на икономиката Луис де Гиндос увери, че банките са "доста платежоспособни" и "силни". Министърът обаче отказа да каже дали са претърпели сериозно изтичане на депозити през тази седмица.

Според Де Гиндос банките са "напълно готови да преместят централите си в други региони на Испания". Той обаче не вярва, че Каталуния ще се отдели от Испания.

Банките далеч не са единствените компании, които смятат да напуснат автономната област, в случай, че обяви независимост. Телекомуникационната компания Eurona обяви, че при подобен сценарий ще премести офиса си от Барселона в Мадрид. Същото се закани и биотехническото предприятие Oryzon. Решенията на двете компании доведоха до ръст на акциите им.