Разминаване между депозитарните разписки и реално наличните акции на руски предприятия е установила Deutsche Bank, като банката официално е уведомила клиентите си, че вече не може да гарантира пълен достъп до дяловете в някои от водещите предприятия в страната, съобщава "Ройтерс", като цитира разпратено съобщение.

Това е първи подобен случай, но и пореден удар за инвеститорите, които все още не са премахнали Русия от своето портфолио.

Контекст: Депозитарните разписки удостоверяват притежанието на безналични ценни книжа на чуждестранна компания, търгувана на местна фондова борса.

Новата (повишена) прогноза за БВП на Русия за 2023 година

Новата (повишена) прогноза за БВП на Русия за 2023 година

Шефът на най-голямата руска банка не изключва възникването на нова световна криза през следващите години

В случая с Deutsche Bank акциите са били държани от друга руска банка депозитар. Инвеститори, вариращи от малки хедж фондове до глобални асет мениджъри, притежават свързвани с тях депозитарни разписки, посочват източници на "Ройтерс".

Детайли: Според Deutsche Bank до изчезването на акциите се е стигнало след решение на Москва, позволяващо на инвеститорите да преобразуват част от депозитарните разписки в акции - като германската банка е била заобиколена в хода на този процес и така е станало разминаването. Така в един момент инвеститорът може да притежава и акции в Русия, и депозитарни разписки за тях в Германия.

Засегнати са акциите на "Аерофлот", строителната компания LSR Group, минната Mechel и металургичната Novolipetsk Steel.

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

За първите 5 месеца, бюджетните разходи надвишават тези за същия период на миналата година с 27%

Руските власти твърдят, че операцията по превръщането на депозитарните разписки в акции е преминала в съответствие с местното законодателство.

Какво следва: В писмото си Deutsche Bank заявяват, че ако успеят да съгласуват счетоводните си книги на по-късна дата, ще се опитат да върнат повече акции на законните им собственици.

От банката обаче предупреждават, че нетните постъпления от продажбите на акции, които са в състояние да върнат на инвеститорите, вероятно ще бъдат "значително по-ниски" от настоящата пазарна цена.

Чуждестранните инвеститори, които напуснаха Русия, са взели със себе си $36 милиарда

Чуждестранните инвеститори, които напуснаха Русия, са взели със себе си $36 милиарда

За период от една година

Руската Правителствена комисия за контрол на чуждестранните инвестиции изисква такива акции да бъдат продадени "с отстъпка от поне 50% от оценената им пазарна стойност", се казва в съобщението до клиентите.