Огромен дял от ресторантите в САЩ ще инвестират в технологии за автоматизиране на работата след края на мерките срещу пандемията, показва проучването "Бъдещето на ресторантите", проведено от Square и Wakefield Research, предаде Zero Hedge. Данните показват, че 91% от участващите в анкетата 500 обекта ще прибягнат към подобна стъпка.

"Виждаме нещо подобно на системата хъб-споук, при която кухнята е в центъра на всичко", каза ръководителят на поделението за ресторанти към Square Брус Бел. "Ресторантите възприемат нови начини да комуникират с клиентите, като на практика ги посрещат там, където се намират те. Всеки от тези нови канали формира приходен поток за ресторантите, които са свързани с една обща кухня и се управляват от централизирана POS система."

Сред тези нови приходни канали са направата на заготовки за менюта, доставки и други, смята експертът. Това ще позволи на самите обекти много по-бързо да отговарят на промените в пазарните условия и да сменят бизнес моделите си.

Някои от участниците в проучването вече са инвестирали в автоматизация на кухнята си, което им е позволило моментално да се превърнат от класически ресторант в обект за доставки или взимане от място.

"Щастливи сме, че поддържаме всичко в една екосистема", е казал собственикът на The Kebap Shop Вали Садат. "Ориентирани сме към дигитализацията от самото начало и за нас беше лесно да въведем нови технологии, когато криза като настоящата удари сектора."

Сред другите тенденции след вдигането на мерките, които ще се наблюдават поне в САЩ, но вероятно и на много други места по света, са:

  • 75% от обектите ще предлагат напълно безконтактни възможности за поръчване и плащане;
  • 60% от клиентите им ще поръчват храна, която не е включена в основните предложения на обектите;
  • почти половината ресторанти ще започнат да предлагат програми за лоялност на клиентите;
  • 62% от ресторантите очакват доставките да са основният източник на приходи;
  • почти 70% от клиентите предпочитат да поръчват от собствения сайт на ресторанта;
  • 92% от ресторантьорите ще експериментират с менюто.