Автомобилната компания Jaguar Land Rover обвини Volkswagen за незаконно използване на чужда технология. Става дума за собствена система на британската марка за реагиране на терена, информира Bloomberg.

В четвъртък Jaguar Land Rover Automotive Plc поиска от американска търговска агенция да блокира вноса на джипове Porsche, Lamborghini, Audi и Volkswagen, произвеждани от германската компания Volkswagen Group, защото използват без разрешение патентованата им система за реагиране на терена.

Патентованата технология Land Rover Terrain Response е предназначена за шофиране извън традиционните пътища. Системата автоматично разпознава вида на повърхността под колелата и активира оптималните настройки за окачването, трансмисията, двигателя и системата за стабилизация. Може да се промени режимът на шофиране и ръчно, като се използвате специален селектор. Тази технология се използва например в автомобилите Jaguar F-Pace и Land Rover Discovery.

Volkswagen обмисля раздяла с Lamborghini, Ducati и Italdesign

Volkswagen може да се сбогува с едни от най-луксозните си марки

Това ще позволи на групата да постигне целта си за пазарна капитализация от 200 милиарда евро

Британците смятат, че Volkswagen всъщност е откраднал тази технология от Jaguar Land Rover и сега я използва на някои от своите модели. Например - Porsche Cayenne, Audi E-tron, Audi A6 Allroad, Audi Q7, Lamborghini Urus и Volkswagen Atlas. Сега представителите на JLR настояват да се забрани продажбата на тези автомобили. Те вече са подали съответно искане до Комисията за международна търговия на САЩ.

"JLR се ангажира да защити себе си и технологията си в Съединените щати от компании, които са представили на пазара продукти нарушаващи закона продукти. Тези фирми допълват автомобилите си със системи, проектирани от Jaguar Land Rover и защитени с патент", каза британският адвокат Матю Мур.

 Land Rover вече предлага нов автомобил "по абонамент"

Land Rover вече предлага нов автомобил "по абонамент"

До 2025 г. в САЩ и Европа 10% от всички продажби ще бъдат по такава схема

На експертите обаче все още предстои да изяснят законността на използването на подобни технологии от германските марки. Най-вероятно този процес ще отнеме няколко години, отбелязва агенцията.

Говорител на Volkswagen отказа да коментира продължаващите съдебни спорове.