В разгара на корона кризата и успоредно с трансформацията на автомобилния пазар световният лидер в индустрия - германската Volkswagen, може да се раздели с няколко от най-луксозните си марки коли. От гиганта обмислят опции за първично публично предлагане или продажба, съобщава Bloomberg.

Lamborghini, Ducati и Italdesign ще "влязат в структура", която да позволи на германския производител да действа, ако се вземе решение за промяна на собствеността, е потвърдил главният изпълнителен директор на групата Херберт Диес.

"Ние, нека го кажем, създаваме такава правна структура, която би ни позволила да действаме при решение. Вероятно процесът ще е по-бавен, но той влиза в нашия дневен ред", обяснява той и добавя, че все още няма взето окончателно решение.

Главният финансов директор на компанията Франк Уитър посочва, че усилията за оптимизиране на разтегнатата структура на конгломерата изискват процес на работа. Нито един от двамата ръководители засега не посочва срок, в който може да се очакват потенциални решения.

Тези сигнали от страна на Volkswagen идват на фона на мащабната проверка на активите, започнала за групата с разразяването на "Дизелгейт" през 2016 година. Те поставиха въпроса за това какво ще се случва с нишовите брандове за компанията в следващите години.

Анализаторите смятат, че от конгломерата може да пристъпят към по-дълбоки структурни промени като опция да постигнат целта си за пазарна капитализация от 200 милиарда евро или 237 милиарда долара и да се превърнат в сериозен конкурент на Tesla на пазара на електромобили.

През октомври 2019 година излязоха първите сигнали, че Lamborghini може да бъде отделена в самостоятелно дружество до края на 2020 година.