Китайската Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) ще получи $2,25 млрд. от държавни инвестиционни фондове, с които да ускори разработката и производство на чипове. Помощта идва дни, след като Съединените американски щати наложиха нови ограничения, които могат да оставят Huawei без нужните чипове за своите устройства, пише японското бизнес издание Nikkei.

Фондове, управлявани от китайското правителство и град Шанхай, ще инжектират капитал в компанията SMIC, която притежава завод в града. След трансакцията делът на SMIC ще бъде намален от 50,1% до 38,5%.

Huawei очаква до 30% спад на продажбите в България

Huawei очаква до 30% спад на продажбите в България

Компанията представи нова програма за обратно изкупуване на стари телефони при покупка на модел от серията P40

Преди дни Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), основен доставчик на полупроводници за Huawei досега, спря да приема поръчки от компанията заради американските ограничения. SMIC вече произведе един чип за китайската компания. Той бе използван в модела Honor Play 4T.

Заводът в Шанхай ще увеличи производството на процесори по 14-нанометрова технология почти 6-кратно. Компанията ще инвестира и в производство на по-модерните 12-нанометрови. Отделно, компанията планира да набере 25 млрд. юана ($3,52 млрд.) чрез публично предлагане.

Проблемът за Huawei е, че TSMC вече произвежда най-модерните, мощни и енергоефективни полупроводници с 5-нанометрова технология, докато SMIC е две поколения назад. Така китайският производител не може да използва чиповете от компанията за най-модерните си и скъпи устройства. SMIC не може да отговори и на нужния на компанията обем.

Заради това Huawei Technologies вече се е обърнала и към други производители, включително тайванската MediaTek и китайската UNISOC.

Huawei: Оцеляване е ключовата дума за нас сега

Huawei: Оцеляване е ключовата дума за нас сега

Забраните на САЩ подкопават доверието в страната, американските компании и вериги за доставки, според компанията