Китай предупреди компаниите си: не свиквайте да разчитате на властите да ви спасяват, когато имате проблеми, пише Bloomberg.

Управляващите в Пекин впрегнаха много ресурси, за да спасят ZTE Corp., тъй като компанията е стратегически важна и властите са загрижени за поминъка на нейните 80 000 служители. Но това не означава, че всяка китайска компания може да се възползва подобна подкрепа във всеки един момент.

Китайската ZTE се разбра със САЩ за вдигане на санкциите

Китайската ZTE се разбра със САЩ за вдигане на санкциите

Компанията е глобена с над $1 милиард, ще смени ръководството си

Когато правите бизнес на международния пазар, това, което има значение, е духът на договорите, правилата и законите, а не правителствената намеса. Компаниите не трябва да се държат като "гигантски бебета" и не трябва да използват търговски интереси, за да принудят правителството да се намесва във всички проблеми", се казва в материал на Китайското национално радио.

Държавните медии в Китай често са използвани от властите, за да разпространяват техни мнения и неофициални позиции. Вероятно и сега случаят е такъв.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

Администрацията на Доналд Тръмп оповести, че е постигнала сделка със ZTE, която позволява на компанията да продължи бизнеса си с американски компании, от които купува жизненоважните за устройствата й компоненти и технологии. Споразумението е резултат от преговорите на високо ниво между държавни служители на Китай и САЩ.

Вашингтон блокира търговията на ZTE с американски доставчици през април, заради нарушаване на санкциите и незаконна търговия с Иран и Северна Корея. Това постави на карта целия бизнес на китайската компания и заплаши работните места на нейните почти 80 000 служители.

Китайската ZTE спира работа заради санкциите на САЩ

Огромен производител на смартфони е на ръба на оцеляването заради санкциите на САЩ

Следващите 2 седмици ще са критични за съдбата на компанията

След лична молба от страна на китайския президент Си Дзинпин, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че наказанието на ZTE ще предизвика "загуба на прекалено много работни места в Китай" и разпореди на правителството да намери изход от ситуацията.

В крайна сметка компанията избегна забраната, но ще плати глоба от над 1 млрд. долара, която може да се увеличи с още 400 млн. долара при определени обстоятелства, и ще направи сериозни промени в ръководството си.