След като през миналата седмица ZTE обяви, че спира временно работа заради наложените от Вашингтон санкции, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще работи с китайския си колега Си Дзинпин, за да върне компанията към живот, пише The Wall Street Journal.

Производителят на мобилните телефони се видя принуден да прекрати временно дейност, след като САЩ заповяда на американските доставчици да спрат да продават компоненти, тъй като ZTE е заобикаляла санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Китайската ZTE спира работа заради санкциите на САЩ

Огромен производител на смартфони е на ръба на оцеляването заради санкциите на САЩ

Следващите 2 седмици ще са критични за съдбата на компанията

В Twitter Тръмп съобщи, че работи със Си Дзинпин, тъй като "твърде много работни места в Китай са изгубени". Той е инструктирал Департамента по търговия да отмени забраната. Ходът идва в момент, в който Китай и САЩ водят важни преговори относно търговията и интелектуалната собственост, като и двете държави заплашват да наложат мита за милиарди долари. Тръмп многократно е обвинявал Китай за загубата на работни места в САЩ и политиките на Пекин за търговския дефицит, което прави промяната в тона му доста интересна.

Освен заради заобикалянето на санкциите, Вашингтон е насочил мерника към ZTE и заради опасения за националната сигурност. Обвинения бяха отправени и към Huawei. И двете компании произвеждат и мрежово оборудване.

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Американските служби: Не използвайте смартфони Huawei

Заради притеснения за националната сигурност

Късно в неделя, за да внесе малко повече яснота, Департаментът по търговия съобщи, че казусът със ZTE ще бъде решен "независимо" - макар че самият Тръмп заяви, че ведомството е било инструктирано какво да направи.

ZTE разчита на компоненти за милиарди долари от щатски гиганти като Qualcomm Inc и Intel Corp. Компанията дава работа на около 75 хил. души по света и четвъртият най-голям търговец на мобилни телефони в САЩ, продавайки около 19 милион бройки през миналата година.