Китайският технологичен гигант ZTE постигна сделка с властите в САЩ за премахване на забраната за покупка на американски компоненти и технологии.

Споразумението ще позволи на китайския производител на телекомуникационно оборудване да се върне отново в бизнеса, според източници на Reuters.

САЩ отряза китайската ZTE Corp. от американски технологии за 7 години

САЩ нанесе тежък удар на китайски технологичен гигант

Санкцията ще саботира целия бизнес на компанията и амбициите й да развива 5G

Съгласно сделката, която все още е на предварителен етап, ZTE ще плати 1 милиард долара глоба, като може да бъде санкционирана с още 400 млн. долара, в случай на бъдещи нарушения.

Компанията обеща да направи промени в управителния съвет и топ мениджмънта си в рамките на 30 дни, както и да разреши неограничени проверки на място, които да установят дали компонентите от САЩ се използват според закона. Тя ще публикува и отчети за приходите си от американските части на своя уебсайт.

Китайската ZTE спира работа заради санкциите на САЩ

Огромен производител на смартфони е на ръба на оцеляването заради санкциите на САЩ

Следващите 2 седмици ще са критични за съдбата на компанията

Китайската компания вече плати 361 млн. долара на властите в САЩ заради нарушаване на санкциите срещу Северна Корея и Иран. Така общата глоба за ZTE се очаква да нарасне до 1.7 млрд. долара.

Говорител на министерството на търговията на САЩ обаче заяви, че "нито еднa от двете страни не е подписалa окончателно споразумение".

ZTE може да изгуби достъпа си до Android след санкциите на САЩ

САЩ реже достъпа до Android на китайски гигант при смартфоните?

Компанията може цели 7 години да е лишена от операционната система

Китайският гигант бе принуден да прекрати основните си операции, след като му бе наложена 7-годишна забрана да купува американски части и технологии. Суровата санкция постави под въпрос оцеляването на ZTE, която е силно зависима от доставките на американски чипове, асмартфоните й използват операционната система на Google - Android.

Американските компании осигуряват около 25 до 30% от компонентите в оборудването на ZTE, което включва смартфони и съоръжения за изграждане на телекомуникационни мрежи.

Тръмп реши да спасява ZTE

Тръмп реши да спасява ZTE

Не е ясно защо президентът смени позицията си

Десетки хиляди служители на компанията бяха заплашени да останат без работа.

Oцеляването на ZTE бе дискутирано в търговските преговори между висши представители на САЩ и Китай. Президентът на САЩ също се втурна да помага, като обяви, че американските власти търсят начин компанията да продължи дейността си. Именно негово бе предложението за промени в борда и топ мениджмънта на компанията.

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

Основната цел на китайската ZTE е да шпионира други държави

За да постигне целта си, тя е подкупвала висши държавни служители, показват съдебни документи