Само през последните 5 месеца от годината преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Румъния са се увеличили с 53% на годишна база. А за период от 12 месеца - до май 2022 година, бизнесът на северната ни съседка отчита рекордни печалби от €9,4 милиарда. Това обяви румънският премиер Николае Чука, цитиран от Romania Insider.

Той заключи, че властите са успели да предприемат мерки за насърчаване на чуждестранните инвеститори, но и на румънските да продължат да развиват местната икономика във времена на глобална криза.

Въпреки това високият процент на възвръщаемост (16%-17%) е убедил инвеститорите на ПЧИ да реинвестират печалбите си в Румъния и да репатрират само 44 на сто от печалбите през 12-месечния период до май 2022 година.

Румъния е ключова цел за инвестиции в логистика и бизнес подкрепа от Европа

Румъния е ключова цел за инвестиции в логистика и бизнес подкрепа от Европа

Според ново проучване на EY

Изходящите потоци, генерирани от доходите на преките чуждестранни инвеститори в Румъния, които достигнаха рекордното ниво от €9,45 милиарда през 12-месечния период до май 2022 година, е с 14% повече в сравнение с предходния 12-месечен период, показват данни, публикувани от Националната банка на Румъния.

Екосистемата на компаниите за ПЧИ в Румъния достигна точка, в която се самоподдържа, генерира значителна възвръщаемост и се разширява, като същевременно генерира значителни изходящи потоци, коментират макроикиномисти.

Приходите на дружествата с ПЧИ през 12-те месеца до май представляват 17% от наличността на преките чуждестранни инвестиции към март 2021 година или 16% от средната наличност на ПЧИ за 12-месечния период до март 2022 година.

От приходите от €9,45 милиарда, генерирани през 12-месечния период, компаниите са инвестирали обратно в Румъния €5,3 милиарда.

OMV Petrom започва производство на авиогориво от рапица в Румъния

Една от най-големите енергийни компании в света започва производство на авиогориво от рапица в Румъния

Продуктът ще помогне за намаляване на емисиите на CO2 от търговски полети