Най-голямата интегрирана енергийна компания в Югоизточна Европа - OMV Petrom, обяви, че ще произвежда устойчиво авиационно гориво (SAF) в рафинерията си Петробрази. Това става възможно чрез съвместна преработка на местно произведено рапично масло, пише Romania Insider.

Първите тестове на новото био гориво се очакват през месец юли тази година. Продуктът ще помогне за намаляване на емисиите на CO2 от търговски полети.

"Нашата цел е през 2030 година да имаме годишно комбинирано производство на SAF и HVO (хидротретирано растително масло) от около 450 хиляди тона", коментира Раду Капрау - член на Изпълнителния съвет, отговорен за рафинирането и маркетинга на компанията.

Водородът се провали при автомобилите, но може да захранва самолетите на бъдещето

Водородът се провали при автомобилите, но може да захранва самолетите на бъдещето

След като стана ясно, че батериите не са подходящо решение

Предстоящият тест се базира на успешно завършения първи пилотен проект за съвместна обработка на рапично масло в рафинерията Петробрази, извършен през юли 2020 година. Тогава OMV Petrom беше сертифициран като производител на HVO въз основа на одита на CERTROM, в съответствие с изискванията на доброволната схема за международно сертифициране за устойчивост и въглерод (ISCC-EU).

Това е система, призната от Европейската комисия за сертифициране на устойчиви материали, които отговарят на законовите изисквания на Директивата за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници (RED).

Използването на HVO намалява емисиите на CO2 с най-малко 65% в сравнение с конвенционалния дизел.

ИТ секторът замърсява природата два пъти повече от самолетите

ИТ секторът замърсява природата два пъти повече от самолетите

Доклад на консултантската компания The Boston Consulting Group