Създателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг ще говори пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите в САЩ за проекта за криптовалута Libra, пише Reuters.

Зукърбърг потвърди, че ще се яви пред комисията. Самото изслушване е наречено "Проучване на Facebook и влиянието ѝ върху финансовите услуги и жилищния сектор".

Причината за изслушването са многобройните критики относно проекта за дигиталната валута. Зукърбърг ще отговаря и на други въпроси, свързани с Facebook.

Това ще бъде първата поява на представител на гиганта пред комисия на Конгреса от месец април 2018 година.

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

PayPal се изтегля от криптовалутата на Facebook Libra

Това е първата организация, напускаща асоциацията от 28 институции, които стоят зад проекта

Очаква главният изпълнителен директор на Facebook да бъде атакуван с много въпроси от критиците на Libra. Възможно е да има въпроси и относно обвиненията от по-рано тази година, че социалната мрежа продава таргетирана реклама, която е расово дискриминираща.

Председателят на комисията Максин Уотърс вече не веднъж е изказвал критики по адрес на проекта на Facebook. Той даже призова компанията да се откаже от проекта.

Изслушването идва в несигурен момент за Libra. Американският гигант в разплащателните услуги PayPal наскоро обяви, че напуска асоциацията на Libra - групата от частни компании, които помагат за развитието на проекта.

Libra се сблъсква с многобройни критики по целия сват. Регулаторите са на мнение, че една толкова мащабна дигитална валута може да има сериозни последици върху световната финансова система.

Създателят на Ripple: Facebook няма да пусне Libra до 2023 година

Създателят на Ripple: Facebook няма да пусне Libra до 2023 година

Причината за това са регулаторните изисквания, които компанията тепърва трябва да изпълни