В САЩ стана известен предполагаемият разработчик на изтребител от последно поколение за ВВС на страната.

В списание Popular Mechanics се появи материал, в който се съобщава, че компанията Lockheed Martin, която е разработила F-22 и F-35, може да участва в създаването на нов американски изтребител Next Generation Air Dominance (NGAD).

Финансовият директор на Lockheed Martin Кен Посенриде е намекнал, че космическият гигант работи върху нов самолет. Можем да говорим за нов таен боен самолет ​​за ВВС , съобщава изаднието.

Според автора на статията приходите и разходите на компанията показват, че Lockheed Martin разработва "голям и мистериозен продукт".

Освен това се пише, че по-рано генералният директор на Lockheed Martin Кен Посенриде е обявил работа по нова авиационна програма, по която неговите служители вече са започнали. Според журналисти става въпрос за разработването на таен изтребител от 6-то поколение за ВВС на САЩ.

Lockheed Martin преди това е участвал в разработването на 5-то поколение изтребители F-22 и F-35, така че е възможно концернът да участва в създаването на бъдещи иновации.

Предполага се, че секретният самолет от шесто поколение, включен в програмата Air Dominance от следващо поколение, трябва да замени изтребителя F-22 Raptor. Програмата е предназначена да гарантира превъзходството на ВВС на САЩ в бъдещи конфликти с потенциални противници като Русия и Китай, смята авторът на публикацията.

По-рано стана известно, че в Съединените щати успешно са завършени летателни изпитания на прототипи на хиперзвукови ракети, изстреляни с въздух Lockheed Martin и Raytheon. Това съобщава Американската агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната. Според нея тестовете са станали част от програмата за хиперзвуково въздушно дишащо оръжие (HAWC).

В същото време Агенцията не информира къде и кога точно са се провели тестовете, както и кой самолет е участвал в тях. Но, както по-рано съобщаваха американските военновъздушни сили, бомбардировачът B-52H Stratofortress ще се превърне в платформа за тестване по програмата HAWC, информира NEWS.ru.