Европейската компания Airbus се отказва от производството на най-големия пътнически самолет в света - емблематичния модел A380. Компанията обяви в четвъртък, че ще спре доставките през 2021 година, след като дубайските Emirates се отказаха от своя голяма поръчка.

Компанията беше последният клиент за самолетите, като преди време тя обяви, че ще купи 39 броя от тях. В крайна сметка от Emirates предоговориха поръчката си за само 14 A380, 30 A350 и 40 A330neо.

Машина за $446 милиона: Най-големият и скъп пътнически самолет в света

Машина за $446 милиона: Най-големият и скъп пътнически самолет в света

И неговият спорен успех

"Нямаме основа за поддържане на производството въпреки всичките ни усилия за стимулиране на продажбите", посочва главният изпълнителен директор на европейския производител Том Ендърс, цитиран от CNN Business.

A380, най-големият пътнически самолет в света, направи своя първи полет пред 14 години. Тогава Airbus заложи на това, че в следващите години авиокомпаниите ще се нуждаят от много големи самолети. Те обаче не оправдаха очакванията на европейския доставчик.

Досега от модела са доставени общо 234 бройки, което е под една четвърт от прогнозираните 1200 бройки при представянето на модела.

Със спиране на производството ще бъдат засегнати 3500 работни места, но анализатори очакват тези хора да бъдат насочени към производството на други модели.

Qantas се отказа от поръчка за A380

Провалена сделка постави под въпрос бъдещето на най-големия пътнически самолет

Airbus има едва 79 поръчки за емблематичния модел