Максим Заяков, един от основателите на Bulsatcom, създаде нов конкурент в областта на доставката на сателитна телевизия. Начинанието бе обявено днес, а търговският старт на neosat ще бъде на 1 юни.

Услугата ще използва капацитета на първия български геостационарен сателит BulgariaSat-1. Въпреки че тенденцията в бранша е за пакетиране на различни услуги - телевизия, интернет, телефони - засега компанията ще предлага само телевизионна услуга - над 200 канала.

Финансирането на новата компания идва основно от компанията "Делтаком Електроникс", също собственост на Заяков. Той посочи, че се надява да възвърне инвестицията си в рамките на 5 до 7 години, като гледа и към пазарите около България.

За да привлече вниманието на клиентите, компанията обяви, че ще предлага безплатен двумесечен тест, а услугата няма да бъде обвързана със срочни договори. Цената засега също не е ясна. Максим Заяков бе един от двамата основатели на първия доставчик на сателитна цифрова телевизия в България, заедно с Пламен Генчев. Компанията навлезе и в доставките на интернет през 2009 г. В крайна сметка Заяков напусна Bulsatcom през 2018 г.

Сателитът BulgariaSat-1 бе изстрелян в Космоса през 2017 г. от SpaceX на Илън Мъск. Първоначалната идея бе той да бъде използван от Bulsatcom, но това така и не се случи. Към момента използваният капацитет е около 15 процента, като основният клиент е компания от Сърбия плюс още няколко от Германия и Ирак.

Именно изстрелването на сателита се оказа огромен проблем за Bulsatcom, която изпадна в тежки финансови проблеми. Цената на сателита се оказва по-висока от очакваната, а производството му от SSL LLC се забавя. Цената и рискът от пренасочването на над 1 милион сателитни чинии към новия сателит също се оказват по-високи от очакваното. Очакваният ръст на абонатите също остава до голяма степен мираж, разказа в края на 2019 г. Макс Зиф, главен експерт по преструктурирането и изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на българската компания.

В крайна сметка Bulsatcom трябваше да получи общо €30 млн., с които компанията да бъде оздравена.

Bulsatcom ще има нови собственици

Най-големият телевизионен оператор в България ще има нови собственици

Компанията е успяла да разреши голяма част от тежките си финансови проблеми