Bulsatcom, която преживя няколко тежки години, основно заради решението да изстреля собствен сателит в Космоса, ще има нови собственици, съобщи пред журналисти Макс Зиф, главен експерт по преструктурирането и изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на българската компания.

Очаква се до края на октомври т.г. да бъдат приключени преговорите с кредиторите Българска банка за развитие (ББР), Европейска банка за развитие (ЕБВР) и лондонския фонд Blantyre Capital, които ще влязат в акционерната структура, заедно с единия от основателите, Пламен Генчев. Тъй като преговорите все още не са приключили, Зиф отказа да уточни какъв дял ще имат кредиторите в оздравената компания, но подчерта, че нито един от тях няма да е мажоритарен. Генчев е поканен за председател на борда.

От думите му стана ясно, че кредиторите ще предоставят още €30 милиона, с които да бъде оздравена компания, като 15 милиона лева от тях вече са преведени.

Максим Заяков, вторият основател на компанията, няма нищо общо с нея от юни на миналата година, когато решава да напусне и да се концентрира върху "България Сат" - компанията, която притежава изстреляния сателит. От експозето на Зиф стана ясно, че Bulsatcom няма да ползва услугите на сателита, а още е продължила договора си с Hellas Sat, която ползваше и досега. Погасени са и задълженията по подписания договор. Уредени са и задълженията към производителя на сателита, започва изплащане и на сумите към доставчиците, в които влизат HBO, "Нова Броудкастинг Груп", ScaleFocus и други.

Той е придобил и сръбското дъщерно дружество "Поларис Медия" ДОО срещу €1.

"Смел ход, но с непредвидени проблеми"

Проблемите на Bulsatcom дължат основно на "смелото", по думите на Зиф решение от 2015 г., компанията да поръча и изстреля в Космоса първия български сателит. Целта е компанията да може да излъчва повече програми, като така привлече и повече клиенти.

Първият български сателит: Всичко, което знаем за него броени дни преди изстрелването

Първият български сателит: Всичко, което знаем за него броени дни преди изстрелването

За BulgariaSat-1 разказва шефът на "Булсатком" Максим Заяков

Първоначално Bulsatcom получава кредитиране в размер на €85 милиона от международен банков консорциум. Голяма част от средствата са прехвърлени на "България Сат", която да ги използва, за да получи пълно финансиране от американската Exim Bank за придобиване на сателита.

"Смел ход, но с непредвидени проблеми", посочи Зиф, който се концентрира върху преструктуриране на закъсали компании. Цената на сателита се оказва по-висока от очакваната, а производството му от SSL LLC се забавя. Цената и рискът от пренасочването на над 1 милион сателитни чинии към новия сателит също се оказват по-високи от очакваното. Очакваният ръст на абонатите също остава до голяма степен мираж.

Повреда отложи излитането на BulgariaSat-1

Повреда отложи излитането на BulgariaSat-1

Следващият прозорец се отваря до дни

Така към края на 2016 г. в компанията започват да се появяват финансови затруднения. През юни 2017 г. Bulsatcom изпусна плащането и на лихвата, и на главницата по международния консорциум. Така през второто полугодие на същата година кредиторите препоръчват, а компанията се съгласява, да бъде нает Зиф, който да я стабилизира. "Перфектната буря", описа той състоянието, когато влиза в нея. Проблемите с кредиторите се пораждат от редица други предизвикателства: спорове за плащания и с доставчиците на съдържание, което води до съдебни дела и блокиране на средства. Компанията изпуска и плащанията на данъци към държавата. В крайна сметка, Bulsatcom изпада в ситуация, в която не може редовно да плаща и на своите служители, които към днешна дата са около 2 000 души.

А1 закрива bob и прехвърля клиентите си

А1 закрива bob и прехвърля клиентите си

Компанията показа нова телевизионна услуга

Bulsatcom не може да погаси и договорената предварително сума с "България Сат" за използване на сателита, като в същото време трябва да плаща и таксите си към гръцката Hellas Sat. Заради това таксите за неплащане към "България Сат" за 15-годишен период стават незабавно изискуеми. Сумата е в размер на $300 милиона.

"Перфектната буря", по думите на Зиф, носят общи задължения на Bulsatcom в размер на 700 милиона лева.

Проблем по възстановяването на компанията се оказват и различните виждания на групата кредитори за преструктурирането ѝ. Това води до решение на замяната им, като на тяхно място влизат ББР, ЕБВР и Blantyre Capital, като само ЕБВР е част от оригиналните кредитори.

След започване на работата по оздравяване, компанията освобождава 20 милиона блокирани суми и плаща данъците си. След това се постига и споразумение с SSL, производител на сателита, за $10 милиона. По-голямата част от дължимата сума на "България Сат" е опростена, а Bulsatcom ще продължи да ползва услугите на Hellas Sat.

Целта пред компанията сега е преструктурирането да приключи до края на този месец, с което в нея ще влязат и свежи средства. Не се предвижда тя да изплаща дивиденти на новите си акционери "в обозримо бъдеще", като печалбата ще бъде реинвестирана.

Ще засили ли A1 проблемите на конкурента си Bulsatcom?

Ще засили ли A1 проблемите на конкурента си Bulsatcom?

Испанската "La Liga" също се излъчва в платените канали Max Sport

Преди дни бе публикуван и финансовият отчет на компанията за 2018 г. От него става ясно, че приходите от продажби намаляват минимално с 0,5 процента до приблизително 157 милиона лева. Печалбата преди данъци, лихви, данъци и амортизация (EBITDA) достига 22,4 милиона лева.

Загубата след данъци е 11,4 милиона лева, а общите задължения достигат почти 300 милиона лева. Част от тях вече са погасени.

Компанията държи 38 процента дял от пазара на интернет и телевизия в България, като има около 760 000 абонати, което я прави най-голямата при платената телевизия. Bulsatcom придоби и права за ползване на 4G честоти, но към момента не е ясно дали ще продължи да се развива при мобилните услуги, или ще върне лицензите.