След като от юли месец А1 прекрати възможността клиентите да сключват нови договори с виртуалния оператор bob, собственост на телекома, от началото на следващия месец компанията ще започне да се свързва с потребителите и да им предлага да преминат на предплатени или срочни договори с А1, като ще предложи атрактивни условия. Това стана ясно от думите на Райна Андонова, старши мениджър "Мобилни услуги и бизнес партньорства" в компанията, пред журналисти.

Спирането на услугата ще протече бавно, като потребителите, които все още имат срочен договор с bob, ще могат да използват услугите до изтичането му. За останалите няма метод за прехвърлянето им, но от мобилния оператор обещаха атрактивни условия, с които да ги привлекат.

Bob стартира през далечната 2011 година, като с него акцентира върху възможността за използване на по-изгодна от предплатените планове услуга, но без сключването на срочен договор.

Причината А1 да спре услугата, освен най-вероятно намалелия брой потребители, е скъпото поддържане на още една услуга.

4К канали и HBO GO, YouTube, Netflix в телевизора

А1 съобщи, че пуска услугата XploreTV и за абонатите си на телевизия. Тя ще бъде достъпна първо за абонатите на А1 в България, а по-късно ще бъде пуснат и в останалите държави, в които операторът работи.

Заедно с това А1 ще пусне за първи път в България 4К канали. Те ще бъдат пет, като два от тях ще бъдат дублирани на български.

XploreTV ще бъде достъпен за абонатите, без значение дали ползват услуги през оптика или кабел, което означава, че ще достигне до над 35 града в България. Услугата ще предоставя 200 канала и връщане на съдържанието до 7 дни назад.

Услугата ще предоставя запис и връщане на телевизионни предавания, когато потребителят пожелае, както и интеграция с международни услуги като HBO GO, YouTube, Netflix и други. При пускането му в следващите седмици XploreTV няма да поддържа всички тези услуги, като те ще бъдат добавяни по-късно. Използването им ще изисква регистрация в тях и заплащане на таксата им.

Ще бъде включено и портфолиото на платформата VOYO, собственост на bTV Media Group, където има над 12 500 заглавия.

В услугата е включен и изкуствен интелект, като той ще може да ви предлага интересни за вас филми, сериали и предавания на база това, което сте гледали. Компанията ще създаде и собствена видеотека с най-новите хитови филми на големите филмови студия по света.

За използването на новата услуга ще трябва да смените приемниците си, което ще бъде безплатно. Ще бъде обновено и познатото на потребителите мобилно предложение, което ще предлага същата функционалност, като каналите там ще бъдат 80. А1 ще пусне и уеб интерфейс, който ще позволи да гледате видеосъдържание и на компютъра си.

eSIM и в България

А1 ще бъде първият оператор в България, който ще въведе новата технология еSIM. В началото тя ще бъде достъпна само за собствениците на моделите iPhone X и по-нови.

Услугата представлява възможността да изхвърлим познатата ни стара SIM карта, а информацията от нея ще бъде прехвърлена на телефона. Това ще позволи и използването на cellular възможностите на Аpple Watch, както и ще даде възможността на потребителите на телефоните на Аpple да използват два оператора едновременно.

5G - раздвижване догодина

Компанията говори и за новата технология 5G, като Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги", посочи, че преговорите с регулаторите и Министерство на отбраната за освобождаване на честоти продължават. По думите му, "раздвиждане се очаква догодина".

A1 показа първата 5G станция в България и очаква да пусне услугата през 2020 година

Първи тест на 5G мрежа в България

В рамките на половин година операторите ще изпробват новата мрежа, а търговете се очакват догодина